ΑΦΙΕΡΩΜΑ

30 βιβλία για το καλοκαίρι

Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να επιλέξω βιβλία για την καλοκαιρινή λίστα του blog. Νομίζω ότι ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές. Οι εκδοτικοί οίκοι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δε δίστασαν να εκδώσουν ακόμα και «δύσκολα», «απαιτητικά» βιβλία. Η επιλογή λοιπόν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Παρακάτω θα βρείτε 30 εξαιρετικά βιβλία, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, απ’ όλα τα είδη, που νομίζω ότι θα σας χαρίσουν καλή συντροφιά. Πιστέψτε με, κανένα δε μπήκε τυχαία στη λίστα.

Να έχετε όλοι ένα όμορφο καλοκαίρι!

«Ποτέ και πουθενά» του Νιλ Γκέιμαν
(Εκδόσεις Ίκαρος, Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Εξώφυλλο: Χρήστος Κούρτογλου)

1. «Ποτέ και πουθενά» του Νιλ Γκέιμαν

Φανταστείτε ένα Λονδίνο κάτω απ’ το Λονδίνο. Μια πόλη κάτω απ’ την αγγλική μητρόπολη, όπου κατοικεί ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας. Σ’ αυτό το σκοτεινό, υπόγειο Λονδίνο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν μάς ξεναγεί ο σύγχρονος παραμυθάς Νιλ Γκέιμαν, λαμπρός εκπρόσωπος του urban fantasy. Όλα ξεκινούν όταν ένας απολύτως συνηθισμένος άνθρωπος, ο Ρίτσαρντ, επιχειρεί να βοηθήσει μια πληγωμένη κοπέλα. Αυτό θα αποτελέσει το συμβάν που από το Εδώ και Τώρα, που γνωρίζουμε, θα μεταφερθεί στο Ποτέ και Πουθενά, σε μια περιπέτεια που θα σας θυμίσει τις ιστορίες που διαβάζατε (ή μάλλον ακούγατε) μικροί. Μια ενήλικη επιστροφή στην παιδική ηλικία που θα σας συναρπάσει και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για τη συνέχεια του υπέροχου αυτού σύγχρονου παραμυθιού, που ο συγγραφέας έχει ήδη προαναγγείλει και θα ονομάζεται «Οι επτά αδελφές».

Όπως μας πληροφορεί στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας, «Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα ήταν για τους μεγάλους αυτό που ήταν για μένα τα βιβλία που είχα αγαπήσει παιδί· βιβλία σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ή την τριλογία της Νάρνιας ή τον μάγο του Οζ. Ήθελα επίσης να μιλήσω για τους ανθρώπους που σκοντάφτουν και πέφτουν, αυτούς που τα χάνουν όλα και μένουν χωρίς τίποτα-χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη της φαντασίας, που μερικές φορές μας δείχνει πράγματα τα οποία έχουμε δει ξανά και ξανά τόσες φορές, ώστε φτάνουμε να μην τα βλέπουμε καθόλου- και όταν τα βλέπουμε στον καθρέφτη της φαντασίας, είναι σαν να τα βλέπουμε πρώτη φορά». Και αυτό ακριβώς κατάφερε!

«Οι Τυφλοί» του Νίκου Μάντη
(Εκδόσεις Καστανιώτη)

2. «Οι Τυφλοί» του Νίκου Μάντη

«Η νύχτα πέφτει πάνω και γύρω μου σαν ωκεανός. Δεν ξέρω αν βρίσκομαι σε κάποια δυσθεώρητα βάθη ή αν λίγο πιο πέρα χάσκει κάποιο σωτήριο άνοιγμα, η είσοδος μιας καταπακτής προς την επιφάνεια. Πώς σφήνωσα εδώ;».

Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς μάς παραδίδει ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο. Ταξίδια στις δεκαετίες, στις κρίσεις, στην υπόγεια και υπέργεια Αθήνα, ιστορία και μύθος, εθνικιστές και «ψεκασμένοι», όλοι και όλα χωράνε σ’ αυτό το μυθιστόρημα και περιπλέκονται έντεχνα από έναν συγγραφέα που δεν σταματάει να μας εντυπωσιάζει.

«Κι αν εγώ χαθώ» του Adam Haslett
(Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ, Εξώφυλλο: Redoine Amzlan)

3. «Κι αν εγώ χαθώ» του Adam Haslett

Ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα για την κατάθλιψη! Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο πολυβραβευμένος (και υποψήφιος για το Pulitzer και το National Book Award) συγγραφέας μάς καταθέτει μια λογοτεχνική σπουδή για την κατάθλιψη μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Η κατάθλιψη και το πώς επηρεάζει τους πάσχοντες και τα μέλη των οικογενειών τους, η πίστη, η αφοσίωση και η αγάπη μιας οικογένειας είναι οι κύριοι θεματικοί άξονες ενός μυθιστορήματος συγκινητικού και αξέχαστου, που θέτει ξανά και ξανά στους αναγνώστες το ερώτημα: «εσείς ως πού θα φτάνατε για να σώσετε τους πιο δικούς σας ανθρώπους;»

«Αϊλίν» της Οτέσα Μόσφεγκ
(Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, Εξώφυλλο: Τζίνα Γεωργίου)

4. «Αϊλίν» της Οτέσα Μόσφεγκ

Η στερημένη από αγάπη και τρυφερότητα Αϊλίν δεν είναι μια ακόμα ηρωίδα στη σύγχρονη λογοτεχνία. Είναι μια ηρωίδα που θα θυμάστε για καιρό και αυτό το βιβλίο, ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, είναι επίσης ένα βιβλίο που θα σας στοιχειώσει. To βιβλίο αυτό της Οτέσα Μόσφεγκ, είναι μια έκκληση στην αγάπη. Κέρδισε επάξια το σπουδαίο βραβείο «Pen/Hemingway».

«Κοκάλινα Ρολόγια» του Ντέιβιντ Μίτσελ
(Εκδόσεις Tόπος, Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη, Εξώφυλλο: Μοtibo AE)

5. «Κοκάλινα Ρολόγια» του Ντέιβιντ Μίτσελ

Για άλλη μια φορά ο αγαπητός σε κοινό και κριτικούς Ντέιβιντ Μίτσελ, συγγραφέας των βιβλίων «Ο Άτλας του Ουρανού και «Τα χίλια φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ» (και τα δύο από τις εκδόσεις Τόπος), εντυπωσιάζει! Στα «Κοκάλινα ρολόγια» του μάς ταξιδεύει στις Η.Π.Α, στη Ρωσία, στον Καναδά, στην Ελβετία, στην Ισλανδία και σε αρκετά ακόμα μέρη μέσα από την αφήγηση διαφορετικών ανθρώπων, με αρχή και τέλος την ζωή της Χόλι Σάικς, της πρωταγωνίστριας του μυθιστορήματος, που τη συναντάμε το 1984 και το 2043. Στο μεσοδιάστημα; Μα συμβαίνουν τα πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το κυνήγι της …αθανασίας! Σκοπός του Μίτσελ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι ο αναγνώστης, διαβάζοντας τα βιβλία του, να περνάει καλά, να το διασκεδάζει. Και πραγματικά το καταφέρνει. Ξανά!

«Πετρούπολη» του Αντρεϊ Μπέλυ
(Eκδόσεις Κίχλη, Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου, Εξώφυλλο: Ούρσουλα Φωσκόλου)

6. «Πετρούπολη» του Αντρεϊ Μπέλυ

Ένα από τα πιο σπουδαία μυθιστορήματα του 20ου αιώνα μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και η Κίχλη μας χαρίζει μια υπέροχη έκδοση με πλούσιο επίμετρο. Γι’ αυτό το μυθιστόρημα είπε o Ναμπόκοφ: «Κατά τη γνώμη μου τα κορυφαία πεζογραφικά έργα του 20ου αιώνα είναι κατά σειρά τα εξής: ο Οδυσσέας του Τζόυς, η Μεταμόρφωση του Κάφκα, η Πετρούπολη του Μπέλυ και το πρώτο μισό του παραμυθένιου Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Προύστ». Must-read!

«Γκαλβέιας» του Zοσέ Λουίς Πεϊσότο
(Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση Αθηνά: Ψυλλιά, Εξώφυλλο: Θάνος Κακολύρης)

7. «Γκαλβέιας» του Zοσέ Λουίς Πεϊσότο

Ό,τι ήταν το (φανταστικό) Μακόντο για τον Μάρκες είναι το (υπαρκτό) Γκαλβέιας για τον Πεϊσότο. Ο ταλαντούχος Πορτογάλος συγγραφέας γράφει ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα για το χωριό που γεννήθηκε και τους κατοίκους του, καταφέρνοντας με τη γραφή του να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η πτώση ενός αντικειμένου από τον ουρανό αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα, για να μιλήσει ο συγγραφέας για την αγροτική κοινωνία του Γκαλβέιας. Ο Πεϊσότο δεν εξωραΐζει. Αφηγείται, όμως, τις σκληρές και βίαιες ιστορίες των χωριανών με τρυφερότητα και αγάπη, χαρίζοντάς μας άλλο ένα όμορφο μυθιστόρημα μετά το «Νεκροταφείο Πιάνων» και το «Βιβλίο». Το «Γκαλβέιας» τιμήθηκε με το βραβείο «Oceanos 2016», ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας.

«Ο Άϊσντάιν στην παραλία, Η σχετικότητα στην ξαπλώστρα του Μαρκ Λεσέζ-Ρέι»
(Εκδόσεις Ροπή, Μετάφραση: Δήμητρα Ευδοξία Μπάτσιου)

8. «Ο Άϊνστάιν στην παραλία, Η σχετικότητα στην ξαπλώστρα του Μαρκ Λεσέζ-Ρέι»

Και όμως είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα για το καλοκαίρι! Η Μεγάλη έκρηξη, οι Μαύρες Τρύπες, η θεωρία της σχετικότητας και η πρόσφατη επιβεβαίωσή της με την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων σε ένα βιβλίο που μας γνωρίζει μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες της ιστορίας της επιστήμης. Δεν είναι άλλος φυσικά από τον Άλμπερτ Άινστάιν. Διαβάστε το ακόμα και στην παραλία (τα σχέδια μάλιστα βοηθούν πολύ στην κατανόηση των πιο δύσκολων εννοιών). Πιστέψτε με, ποτέ ξανά δεν θα ατενίζετε τον έναστρο ουρανό με τον ίδιο τρόπο!

«Το πρόβλημα των τριών σωμάτων» του Liu Cixin
(Εκδόσεις SEΛINI, Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης)

9. «Το πρόβλημα των τριών σωμάτων» του Liu Cixin

Ένα αξιοθαύμαστο έργο επιστημονικής φαντασίας μεταφράστηκε επιτέλους και στα ελληνικά. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που έχει καταγοητεύσει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, με τους πιο διάσημους από αυτούς να είναι ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Έλαβε το βραβείο HUGO ενώ ήταν υποψήφιο για τα: Nebula, Prometheus, Locus, John W. Campbell Award, Grand Prix de l’ Imaginaire, Canopus, Kurd-Labwitz-Preis και Ignotus Award. Η επιστημονική φαντασία στα καλύτερά της!

«Xίλιες εικόνες ούτε μία λέξη» του Δημήτρη Αληθεινού
(Εκδόσεις Εστίας)

10. «Xίλιες εικόνες ούτε μία λέξη» του Δημήτρη Αληθεινού

Ο σπουδαίος εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός γράφει ένα δυνατό μυθιστόρημα για έναν αλησμόνητο, bigger than life, ήρωα.

«Για όποιον ξέρει να διαβάζει Ιστορία, το έγκλημα –τατουάζ χτυπημένο σε κλειστά βλέφαρα– αποκαλύπτεται στους επερχόμενους μόνο όταν τα μάτια του θύτη σφαλίσουν. Και για όποιον δεν φοβάται να διαβάσει τη Μοίρα, θεός και άνθρωπος πεθαίνουν στο όνομα της αγάπης μαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλον πισώπλατα…

Τ’ απογεύματα (όταν δεν βρέχει ή δεν κάνει πολύ κρύο) ανεβαίνει στο Λυκαβηττό. Κάθεται μόνος, σαν το βοσκό Σοτιμίδη, σε μιαν ασήμαντη άκρη του λόφου –έτη φωτός από το κέντρο του κόσμου που ονειρευόταν να κατακτήσει κάποτε–, παρατηρεί την πόλη του μηρυκάζοντας τον ίδιο μονόλογο, αναμασώντας τις ίδιες αναμνήσεις, σκηνοθετεί την ίδια παράσταση με πρωταγωνιστές φαντάσματα και σκηνικό το ηλιοβασίλεμα…».

(Εκδόσεις Gutenberg, Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου)

11. «Και τώρα ανθρωπάκο;» του Hans Fallada

Άλλο ένα αριστούργημα στην εξαιρετική σειρά Οrbis Literae (Editio Minor). Πρόκειται για ένα «Bildungrosman» (μυθιστόρημα διαμόρφωσης ή μαθητείας) αντεστραμμένο, όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης στην εισαγωγή του, αφού ο ήρωας, ο 23χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, Γιοχάνες Πίνεμπεργκ, δεν «ενηλικιώνεται», αλλά εξουθενώνεται, αποβάλλεται από κάθε κοινωνικό θεσμό μαθητείας. Το μυθιστόρημα γράφτηκε μέσα σε 4 μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 1931 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1932. Η ανέχεια, η δυστυχία, η ανασφάλεια που επικρατούσε στη Γερμανία την εποχή εκείνη, αλλά και η αγάπη μεταξύ των δύο βασικών ηρώων, αποδίδεται μοναδικά από την πένα του μεγάλου λογοτέχνη και μάς δείχνει -με τον τρόπο που μόνο η λογοτεχνία μπορεί- πώς τα πράγματα αργά οδηγούνται στην καταστροφή. Ένα τολμηρό βιβλίο, που αφορά μία δύσκολη εποχή, αφού γράφτηκε λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και διαβάζεται σήμερα με ένα κάποιο μούδιασμα, αφού προφανώς αφορά και τη δική μας εποχή.

«Η σύντομη ιστορία επτά φόνων» του Μάρλον Τζέιμς
(Εκδόσεις Aίολος, Mετάφραση: Πάνος Τομαράς, Φωτογραφία Εξωφύλλου: Beth Lesser)

12. «Η σύντομη ιστορία επτά φόνων» του Μάρλον Τζέιμς

Θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία που βραβεύτηκαν με Booker την τελευταία δεκαετία και όχι άδικα. Το οπερετικό αυτό βιβλίο του Μάρλον Τζέιμς αφορά μεν την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ στο σπίτι του, στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, στις 3-12-1976, αποτελεί δε στην πραγματικότητα μια τοιχογραφία της Τζαμάικα τις δεκαετίες 1970 και 1980. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες page-turner (παρά τον όγκο του), ενώ τα δικαιώματά του ήδη αγοράστηκαν από το HBO. Διαβάστε το οπωσδήποτε πριν δείτε τη σειρά! Η μετάφραση είναι άθλος, ενώ η εισαγωγή του Λάμπρου Φάτση πολύτιμη για την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου.

«Υπόθεση Αρχείου» του Κλάουντιο Μάγκρις
(Εκδόσεις Καστανιώτη, Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου, Εξώφυλλο: Frederic Mars, “Dive in the mist”)

13. «Υπόθεση Αρχείου» του Κλάουντιο Μάγκρις

«Να την, η Ιστορία· νεκρή, ασάλευτη, στατική, μια πέτρα, ένα γεώδες. Κι όμως, μέσα όλα βράζουν, σταλάζουν, δισεκατομμύρια σωματίδια σε τρελή, ανώφελη ταχύτητα. Πονοκέφαλοι και διαταραχές της γλώσσας – βλαστήμιες, προσευχές και κατάρες στα ιταλικά, τα γερμανικά, τα σλοβένικα, τα κροατικά·»

Ο συγγραφέας του Δούναβη και των Μικρόκοσμων (Πόλις), μάς παραδίδει ένα βιβλίο για την Ευρώπη, τον πόλεμο, τη λήθη και την επικίνδυνη συγκάλυψη. Φυσικά, για άλλη μια φορά, το βιβλίο έχει στο κέντρο του την πόλη του «πουθενά», την αγαπημένη του συγγραφέα και μαγευτική Τεργέστη. Σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία που εκδόθηκαν φέτος.

«Τελευταία Έξοδος» του Federico Axat
(Eκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Αγγλική Βασιλάκου, Εξώφυλλο: Redoine Amzlan)

14. «Τελευταία Έξοδος» του Federico Axat

«Ο Τεντ Μακέι ήταν έτοιμος να ρίξει μια σφαίρα στον κρόταφο, όταν άρχισε να χτυπάει επίμονα το κουδούνι της πόρτας. Περίμενε. Δεν μπορούσε να πιέσει τη σκανδάλη με κάποιον έξω από την πόρτα».

Κάπου εκεί λοιπόν (στη δεύτερη σελίδα), ο ήρωας διαβάζει σε ένα χαρτάκι «ΆΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο περίεργο, γιατί τα γράμματα είναι δικά του! Πρόκειται για το απόλυτο page-turner! Είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να περάσετε φοβερά. Είναι ένα βιβλίο που θα θέλετε οπωσδήποτε να διηγηθείτε στους δικούς σας, αλλά δεν θα το κάνετε γιατί πολύ απλά θα θελήσετε και εκείνοι να νιώσουν ό,τι νιώσατε κι εσείς διαβάζοντάς το!

«Τετράδια Ονείρων» της Ζυράνας Ζατέλη
(Eκδόσεις Καστανιώτη)

15. «Τετράδια Ονείρων» της Ζυράνας Ζατέλη

Η λατρεμένη Ζυράνα Ζατέλη μάς δίνει τα «Τετράδια Ονείρων» της, λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του τρίτου μέρους της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους», «Ορατή σαν αόρατη». Μοιράζεται μαζί μας με τη μορφή ημερολογίου τα όνειρά της, πρώτη ύλη πολλές φορές της συγγραφής της.

«Δωμάτιο χρυσοσκότεινο. Η Λεύκα ετοίμαζε τα ανείπωτα, που τα’ λεγε και τα’ γραφε ατάκτως αναγραμματισμένα (π.χ. αριτήδηλη) και τα δοκίμαζε πρώτα στα πουλιά! «Δεν είναι δυνατόν», της έλεγα, «δεν σ’ έχω για τόσο άπονη – στα πουλιά;» Και τότε εκείνη -ή κάποια άλλη;- περιχύθηκε μ’ ένα εύφλεκτο υγρό για να «δοκιμαστεί» λέει από μόνη της ή ποιος ξέρει, και…εκεί νομίζω ξύπνησα, ευτυχώς»

«Γλυκό Τραγούδι» της Λεϊλά Σλιμανί
(Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια, Εξώφυλλο: Νέλλυ Βασιλείου )

16. «Γλυκό Τραγούδι» της Λεϊλά Σλιμανί

«Το μωρό πέθανε. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.» Έτσι ακριβώς ξεκινάει το ψυχολογικό θρίλερ «Γλυκό Τραγούδι» της Σλιμανί!

Βραβείο Goncourt 2016. Με αφορμή την αληθινή ιστορία της δολοφονίας δύο μικρών παιδιών από μία νταντά στη Νέα Υόρκη, η Σλιμανί γράφει ένα σκληρό βιβλίο για την εποχή μας, τις προκαταλήψεις, την εξουσία και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ήδη μεταφρασμένο σε 31 χώρες! Θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις!

«Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική» του Ενρίκε Βίλα-Μάτας
(Εκδόσεις Ίκαρος, Μετάφραση: Ναννά Παπανικολάου, Εξώφυλλο: Χρήστος Κούρτογλου)

17. «Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική» του Ενρίκε Βίλα-Μάτας

Ένα βιβλίο – σπουδή στην τέχνη και τη δημιουργία. Ένας συγγραφέας που δέχεται να ταξιδέψει στο Κάσελ της Γερμανίας, με σκοπό να γίνει ο ίδιος έκθεμα στη μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης της εποχής μας, τη Documenta13 (η Documenta14 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος σε δύο πόλεις, το Κάσελ και την Αθήνα). Ένας συγγραφέας, ο Eνρίκε Βίλα-Μάτας που γράφει την ιστορία του προαναφερόμενου συγγραφέα που προσκλήθηκε και ο ίδιος, όπως και ο ήρωάς του στην έκθεση. Ένα λογοτεχνικό παιχνίδι από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας.

«Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητάει συγγνώμη» του Φρέντρικ Μπάκμαν
(Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος)

18. «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητάει συγγνώμη» του Φρέντρικ Μπάκμαν

H εφτάχρονη Έλσα και η εβδομηνταεφτάχρονη γιαγιά της είναι ένα αχτύπητο δίδυμο ικανό για όλα. Η γιαγιά κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για την εγγονή της ό,τι τρελό μπορεί να βάλει ο νους σας. Για να διασκεδάσει τη μικρή έχει καταστρώσει ένα σωρό ιστορίες για έξι φανταστικά βασίλεια. Όταν πεθαίνει ξαφνικά, η μικρή Έλσα είναι απαρηγόρητη. Και τότε ξεκινάνε όλα: η γιαγιά έχει αφήσει επιστολές που η Έλσα πρέπει να παραδώσει σε ανθρώπους που η γιαγιά της έχει πληγώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σιγά-σιγά η Έλσα θα διαπιστώσει ότι οι ιστορίες που είχε πλάσει η γιαγιά της για τα έξι βασίλεια δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίες! Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο βιβλίο, στο οποίο η λύπη διαδέχεται τη χαρά και μας θυμίζει τη σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός.

«Σκοτεινή Ύλη» του Blake Crouch
(Εκδόσεις Διόπτρα, Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου, Εξώφυλλο: Μαρίνα Βούλγαρη)

19. «Σκοτεινή Ύλη» του Blake Crouch

Τί θα γινόταν αν ακολουθούσαμε ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή μας; Που θα οδηγούμασταν εμείς και οι οικείοι μας; Ο συγγραφέας της τριλογίας Wayward Pines (στα ελληνικά «Η Πόλη» από τη Διόπτρα) μας μιλάει για παράλληλες πραγματικότητες, εναλλακτικές ζωές σε ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με στοιχεία θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας. Είναι ιδανικό για διακοπές: από τη στιγμή που θα διαβάσετε την πρώτη σελίδα δε θα το αφήσετε μέχρι να φτάσετε στην τελευταία (αν το διαβάσετε στην παραλία μάλλον δεν θα κάνετε βουτιά!)

«H χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα» του Τobias Wolff
(Εκδόσεις Ίκαρος, Μετάφραση: Τάσος Αναστασίου, Γιάννης Παλαβός, Εξώφυλλο: Χρήστος Κούρτογλου)

20. «H χαρά του πολεμιστή και άλλα διηγήματα» του Τobias Wolff

Για πρώτη φορά μεταφράζονται διηγήματα του Wolff στη γλώσσα μας. Να μια ευκαιρία για να μελετήσει ο Έλληνας αναγνώστης το έργο ενός από τους καλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς. Όπως και ο Κάρβερ, έτσι και ο Wolff χρησιμοποιεί γλώσσα απλή, χωρίς φιοριτούρες, αν και προφανώς δουλεμένη στην εντέλεια, με πρωταγωνιστές απλούς, μοναχικούς ανθρώπους.

«Η άλλη πλευρά της σιωπής» του Philip Kerr
(Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός, Εξώφυλλο: Ξένια Τρύφων)

21. «Η άλλη πλευρά της σιωπής» του Philip Kerr

Δε μπορεί να λείπει Philip Kerr από τη λίστα! Aπό τα συνήθως σκοτεινά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης που μας έχει συνηθίσει, μεταφερόμαστε στην ηλιόλουστη Γαλλική Ριβιέρα. Είναι 1956 και ο Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο γνωρίζει τον Σόμερσετ Μομ. Με αφορμή μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Μομ γυμνός μαζί με άλλους άνδρες ξεκινάει ένα από τα καλύτερα βιβλία του Kerr, στο οποίο και πάλι η μυθοπλασία αναμειγνύεται μοναδικά με την ιστορία.

«Στην παγίδα του νερού» της Πόλα Χόκινς
(Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Αναστάσιος Αργυρίου, Εξώφυλλο: Richard Ogle/TW)

22. «Στην παγίδα του νερού» της Πόλα Χόκινς

H συγγραφέας του βιβλίου «Το κορίτσι του τρένου» επιστρέφει με ένα συναρπαστικό θρίλερ. Πολλοί αφηγητές (μια ολόκληρη μικρή πόλη για την ακρίβεια), πολλοί θάνατοι που φτάνουν στα βάθη των αιώνων και ένα ποτάμι που κυλάει και παίρνει μαζί του ζωές. Δεν ονομάστηκε τυχαία η «κολυμπήθρα των πνιγμών». Μην το διαβάσετε μόνοι!

«Το παιδί της τρικυμίας» της Μάργκαρετ Άτγουντ
(Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, Εξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου/Α4 Art Design)

23. «Το παιδί της τρικυμίας» της Μάργκαρετ Άτγουντ

O Σαίξπηρ ξαναγράφεται! Αυτό ακριβώς είναι το «Hogarth Shakespeare Project»! Σύγχρονοι συγγραφείς καταπιάνονται με μερικά από πιο γνωστά έργα του μεγάλου δραματουργού, χαρίζοντάς μας πρωτότυπα βιβλία εμπνευσμένα από τις ιστορίες του. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η πιο γνωστή εκπρόσωπος του δυστοπικού μυθιστορήματος, η Μάργκαρετ Άτγουντ, «ξαναγράφει» την «Τρικυμία», τοποθετώντας την ιστορία στη σύγχρονη εποχή. Ξαναβρίσκουμε την προδοσία, την εξορία και τις βασικές θεματικές της «Τρικυμίας», με την ματιά πλέον της Άτγουντ, η οποία μας παραδίδει ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως «βιβλίο της χρονιάς» από Οbserver, Sunday Times, Times, Guardian και i magazine.

«Κάτω από την ίδια στέγη» του Αναστάση Βιστωνίτη
(Εκδόσεις Κίχλη, Εξώφυλλο: φωτογραφία του Thurston Hopkins)

24. «Κάτω από την ίδια στέγη» του Αναστάση Βιστωνίτη

«Φτιάξτε έναν ιστό πόλεων και δημιουργήσατε τον κόσμο. Ιεραρχήστε τις πόλεις και δημιουργήσατε την Ιστορία, γιατί εδώ που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή κάποτε περπατούσε κάποιος άλλος και τότε ο χώρος επενεργεί φασματικά στη συνείδηση και την ευαισθησία σας, τότε τα πράγματα αποκτούν το νόημά τους, που έχετε την ευκαιρία να το οικειοποιηθείτε, όπως τη μητρική σας γλώσσα, αν φυσικά διαθέτετε την αναγκαία υπομονή και την ανάλογη τύχη.»

Ταξιδιογραφία, ιστορία, δοκίμιο. Αποτελούμενο από πέντε κύριες ενότητες, το βιβλίο του Αναστάση Βιστωνίτη καταπιάνεται με διάφορα θέματα (όπως το ναζισμό και τον αποκρυφισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον Ψυχρό Πόλεμο, τις πόλεις και την ιστορία) και μας ταξιδεύει σε διάφορες μητροπόλεις πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες, αλλά και σε ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, όπως το καφέ Florian και το καφέ Central. Ένα γνήσια κοσμοπολίτικο βιβλίο και μια γραφή που σε μεταφέρει νοερά σε όλα εκείνα τα μέρη που ταξίδεψε ο συγγραφέας, κάνοντάς σε πιο πλούσιο σε εμπειρίες και γνώσεις. Σχεδόν σα να ταξίδεψες και να συνομίλησες με το συγγραφέα για όλα αυτά τα θέματα που τον (μας) απασχολούν.

«Στη σκιά του Έντγκαρ Άλαν Πόε»
(Eκδόσεις Κλειδάριθμος)

25. «Στη σκιά του Έντγκαρ Άλαν Πόε»

Μέσα σε έναν μόνο τόμο ο επιμελητής Λέσλι Κλίνγκερ μάς χαρίζει μερικές από τις πιο καλές ιστορίες τρόμου του 19ου αιώνα, γνωστών και λιγότερο γνωστών. Κοινό γνώρισμα των ιστοριών και των συγγραφέων: η επιρροή του Έντγκαρ Άλαν Πόε στο έργο τους. Η εξαιρετική έκδοση περιλαμβάνει και μία κατατοπιστική εισαγωγή του Κλίνγκερ με θέμα τη λογοτεχνία του τρόμου. Τα καλά βιβλία δεν έχουν εποχές. Το συγκεκριμένο δε, σας λέω μετά βεβαιότητας, θα σας προκαλέσει ανατριχίλες ακόμα και μέσα στον καύσωνα!

«Οι μεγάλες δίκες του 20ου αιώνα» του A.T. Williams
(Eκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Ελένη Αστερίου, Εξώφυλλο: Redoine Amzlan)

26. «Οι μεγάλες δίκες του 20ου αιώνα» του A.T. Williams

Όσα βιβλία και να διαβάσουμε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ δεν θα μπορέσει ο νους του ανθρώπου να συλλάβει τις απερίγραπτες φρικαλεότητες των ναζιστών. Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με την προσπάθεια των νικητών του πολέμου να πολεμήσουν το κακό με το δίκαιο και συγκεκριμένα να απαντήσουν στα ανείπωτα μέσω ενός ευρύτερου σχεδίου απόδοσης δικαιοσύνης. Αυτό συμβολίζει η «Νυρεμβέργη» και ο συγγραφέας και νομικός A.T. Williams αφηγείται την ιστορία της μέσα από τις μαρτυρίες, τα πρακτικά των δικών και τα ιστορικά τεκμήρια για να απαντήσει στο αν αποδόθηκε τελικά δικαιοσύνη. Εκπληκτικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί!

«Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» του Λευκάδιου Χερν
(Εκδόσεις Αrs Nocturna)

27. «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» του Λευκάδιου Χερν

Στον βιβλίο αυτό ο Λευκάδιος Χερν μάς μεταφέρει, όπως τις άκουσε, ιστορίες φαντασμάτων, μύθους και θρύλους της Ιαπωνίας. Οι ιστορίες μάς μιλούν για στοιχειά, οπτασίες και πνεύματα ενός άλλου, διαφορετικού πολιτισμού, που δε σταματάει να μας μαγεύει, όπως ακριβώς μάγεψε τον Ελληνοϊρλανδό συγγραφέα.

«Το μωρό στην κούνια» της Sophie Hannah
(Εκδόσεις Διόπτρα, Μετάφραση: Μαρία-Ευγενία Κουτσάκου, Εξώφυλλο: Ελένη Οικονόμου)

28. «Το μωρό στην κούνια» της Sophie Hannah

Η Sophie Hannah είναι μία εξαιρετική συγγραφέας βιβλίων ψυχολογικών θρίλερ (και πολύ γνωστή ποιήτρια). Όχι τυχαία επελέγη για να γράψει σαν «Αgatha Christie» τα βιβλία «Έγκλημα με υπογραφή» και «Κλειστό φέρετρο» (εκδόσεις Διόπτρα).

Υπόθεση: Η Άλις αφήνει το δύο εβδομάδων βρέφος στο σπίτι με τον σύζυγό της για να βγει για πρώτη φορά μετά τον τοκετό. Όταν επιστρέφει επιμένει ότι το μωρό στην κούνια δεν είναι το δικό της.

Ψυχολογικό θρίλερ, whodunit, μια ιστορία με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα!

«Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά» του Lee Billings
(Εκδόσεις Ροπή, Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη, Εξώφυλλο: Υβόννη Σγουρού)

29. «Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά» του Lee Billings

Τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Έγραφε ο Επίκουρος: «Υπάρχουν άπειροι κόσμοι, άλλοι όμοιοι και άλλοι διαφορετικοί από τον δικό μας». Την εποχή του Γαλιλαίου, κάτι αντίστοιχο διατυπώθηκε από τον Ιταλό μοναχό και φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο στο βιβλίο του Περί απείρου Σύμπαντος και Κόσμων.

Για τα παραπάνω μας πληροφορεί στον εξαιρετικό του πρόλογο ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Χάρης Βάρβογλης.

Σε ένα ταξίδι στ’ άστρα μας πηγαίνει ο Lee Billings και ένα τέτοιο ταξίδι δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό. Ξεκινάμε κάπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, με τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος και φτάνουμε στο σήμερα, παρακολουθώντας με γλώσσα απλή όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις για τους εξωπλανήτες και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, με την ελπίδα να σπάσει (σύντομα;) η μοναξιά πέντε δισεκατομμυρίων χρόνων. Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα!

«Όμορφα ερείπια» του Τζες Γουόλτερ
(Eκδόσεις Πατάκη, Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου, Φωτογραφία Εξωφ. : Andrew Smith of Cuba Gallery)

30. «Όμορφα ερείπια» του Τζες Γουόλτερ

1962. Cinque Terre. Iταλία. Μία όμορφη στάρλετ του Χόλιγουντ καταφθάνει στο Porto Vergogna, για να αναρρώσει υποτίθεται από μία σοβαρή ασθένεια. Ο Πασκουάλε παρακολουθεί την ηθοποιό να καταφθάνει με βάρκα. Η ηθοποιός, που συμμετείχε στα γυρίσματα της Κλεοπάτρας στη Ρώμη, θα μείνει στο ξενοδοχείο του. Ο Πασκουάλε, απ’ τη στιγμή που θα την κοιτάξει στα μάτια θα την ερωτευτεί. Και όμως το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης. Είναι μια ιστορία για το Χόλιγουντ, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για όνειρα και διαψεύσεις, με ανατροπές και αξέχαστους χαρακτήρες.

Κάποιες σελίδες είναι τόσο κινηματογραφικές, που σχεδόν ακούς τη μουσική!

Καλό καλοκαίρι!