«Το πρόβλημά μου ήταν ότι δεν είχα ιδέα τι έκανα εκεί, ξαπλωμένος φαρδύς-πλατύς. Για το πώς είχα βρεθεί σε αυτή την περίεργη θέση, στο μυαλό μου υπήρχε το απόλυτο κενό.
Αλλά ήταν κάτι που με προβλημάτιζε περισσότερο από την αμνησία μου και την περίεργη κατάστασή μου. Ήταν μια ριζικά ανοίκεια αίσθηση που κατέκλυζε την ύπαρξή μου και έκανε τον κόσμο να μου φαίνεται ξένος, σαν να έβλεπα για πρώτη φορά αυτά που είχα κοιτάξει χιλιάδες φορές στο παρελθόν.»
Όταν ξεκίνησα να γράφω το άρθρο αυτό, είχα σκοπό να κάνω ένα αφιέρωμα σε κάποια από τα ελληνικά και ξένα graphic novels που διάβασα την τελευταία εβδομάδα (εικονιστόρημα μεταφράζει το graphic novel εύστοχα ο καλλιτέχνης). Ωστόσο, στην πορεία αποφάσισα να αφιερώσω το άρθρο αυτό στο A=-A, ένα εκπληκτικό δημιούργημα μυστηρίου, όπου κείμενο και εικόνα γεννούν ένα έργο που άνετα μπορεί να μεταπηδήσει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να γίνει μεγάλη επιτυχία.
Με τα λόγια που διαβάσατε στην αρχή αυτής της παρουσίασης και την εικόνα που βλέπετε αμέσως παραπάνω ξεκινάει το υπαρξιακό ταξίδι του ήρωα προς την αυτογνωσία (;). Ένα προσωπικό, βιωματικό και παράλληλα ποιητικό και φιλοσοφικό ταξίδι προς το κέντρο της ψυχής του ήρωα (Άλφα τον ονόμασε ο καλλιτέχνης) ή μάλλον καλύτερα μια επιστροφή από το τέλος της ζωής στην αρχή της, τη μήτρα.
Το εικονιστόρημα είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη που τιτλοφορούνται: Αμφιβολία, Συνειδητοποίηση (;), Περιπλάνηση, Αφύπνιση (;). Aπό τα ερωτηματικά που έχουν τεθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη αντιλαμβάνεται κανείς ότι μάλλον δεν έρχεται η συνειδητοποίηση, ενώ και αυτή η αφύπνιση είναι έννοια σχετική· αφύπνιση από το όνειρο, τη ζωή, τον θάνατο ή από κάποια άλλη πραγματικότητα; Αναφορές σε φιλοσόφους, σε διαβάσματα, σε τόπους και ανθρώπους, όλα αυτά που συναπαρτίζουν τον κόσμο του καθενός και που νομίζω αποτελούν τον κόσμο του συγγραφέα. Όπως λέει ο ίδιος «σαν να έβλεπα για πρώτη φορά αυτά που είχα κοιτάξει χιλιάδες φορές στο παρελθόν».
Είναι τέτοιο το ταλέντο του ζωγράφου, που σε κάποιες σελίδες μένεις πραγματικά άφωνος από τη σύλληψη και την αποτύπωση στις μολυβιές της ανοίκειας και παράλληλα οικείας αίσθησης, της αίσθησης του ονείρου, όπου νιώθεις να βρίσκεσαι εκτός χωροχρόνου με ανθρώπους που γνωρίζεις και αγαπάς, αλλά που παράλληλα όλο αυτό σου είναι άβολο, κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις. Κάπως σα να βλέπεις μια ταινία του Ντέιβιντ Λιντς.
«Ένας όρος της τυπικής λογικής λέει Α=-Α. Κάτι δεν μπορεί να ισούται με το αντίθετό του. Αν Α=ζωντανός και -Α=νεκρός, τότε ένας ζωντανός δεν μπορεί να είναι νεκρός […] Αυτός ο παράλογος κόσμος τριγύρω μου που καταστρατηγεί τη λογική κάτι από αυτά είναι. Στο όνειρο μπορεί το Α να ισούται με το -Α.»
Ο καλλιτέχνης-συγγραφέας ακολουθεί διαφορετικά ζωγραφικά στυλ, ανάλογα με τη διάθεση του ήρωά του, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την αίσθηση του ονείρου, όσο και την αίσθηση του μεταφυσικού, του μυστηρίου που βρίσκεται πέραν του κόσμου τούτου (ή ίσως πολύ κοντά μας, μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας;), αφήνοντάς μας στο τέλος της απολαυστικής ανάγνωσης του έργου του με μια αίσθηση αμφιβολίας για το τι εστί πραγματικότητα και τί όνειρο, που νομίζω ότι αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος.
Εξαίσιο δείγμα αφηγηματικής ζωγραφικής από έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη. Η έκδοση δε από μόνη της ένα αριστούργημα. Πολλά-πολλά μπράβο!
Στα παρακάτω βίντεο θα πάρετε μια γεύση:
O συγγραφέας:
O Δημήτρης Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Β’ Εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου. Αποφοίτησε με άριστα το 2006.
Άλλα εργαστήρια: Χαρακτική (εργαστήριο Γ. Μήλιου), Φωτογραφία (εργαστήριο M. Μπαμπούση), Πολυμέσα ( εργαστήριο Γ. Σαντοριναίου).
Ιανουάριος – Μάρτιος 2002: πρόγραμμα Erasmus, Academy of Fine Arts Prague, Czech Republic.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2012
Εξιστορημένες Εικόνες, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
2009
Πίνακες που αναπαριστούν πίνακες, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2016
ART MADRID 2016, διεθνής φουάρ, συμμετοχή με τις Kaplanon Galleries, Μαδρίτη
2015
Μικρά έργα, Αίθουσα Τέχνης ena (Kaplanon Galleries)
SWAB 2015, διεθνής φουάρ, συμμετοχή με τις Kaplanon Galleries, Βαρκελώνη
Μεγάλη Οθόνη, Αίθουσα Τέχνης ena (Kaplanon Galleries)
Art Athina 2015, συμμετοχή με τις Kaplanon Galleries
Λέξεις και χρώμα, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Ήρας-Παρασκευής Παπαποστόλου, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5” (Kaplanon Galleries)
2014
Στο υπόγειο νησί του, Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Αναφορά στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, Αίθουσα Τέχνης ena (Kaplanon Galleries)
Διάλογοι της οπτικής αίσθησης με την απτική, έκθεση των Έκτορα Παπαδάκη και Δημήτρη Αναστασίου, Φεστιβάλ Κορώνης (επιμέλεια Kaplanon Galleries)
Εικόνες ενός ρευστού κόσμου, έκθεση των Αντώνη Σμυρνίου και Δημήτρη Αναστασίου, Οικία Κατακουζηνού (επιμέλεια Νίκου Βατόπουλου και Kaplanon Galleries)
Art Athina 2014, συμμετοχή με τις Kaplanon Galleries
Μυστικός Δείπνος, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5” (Kaplanon Galleries)
Δείγμα Γραφής, Αίθουσα Τέχνης ena (Kaplanon Galleries)
Μαγεία και Απομάγευση, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Ήρας-Παρασκευής Παπαποστόλου, Ελληνοαμερικανική Ένωση
2013
Μέρες του 2013, ομαδική έκθεση αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
“Γεώργιος Α’, ομαδική ιστορική – εικαστική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” και του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Στην Αύρα των Μορφών και των Χρωμάτων, ομαδική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, Δημοτική Πινακοθήκη, Πάρος
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, “Art S.A”, Κέα
Περιστατικά Δ’, Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος
Art Athina 2013, συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων, ομαδική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης Καπλανών 5, Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι
2012
Από την καρδιά της πόλης μας, ομαδική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” και της ομάδας Κάθε Σάββατο στην Αθήνα»
Διαδρομές Τέχνης, ομαδική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας “Αλέκος Κοντόπουλος”, Λαμία
Μνήμες και Πραγματικότητες, ομαδική έκθεση της Αίθουσας Τέχνης “Καπλανών 5” και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Φλώρινα
Salus Patriae, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος
2011
Κοινός Παρονομαστής: Ο δάσκαλος Χρόνης Μπότσογλου, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Μικρά έργα, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Art Athina 2011, συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
2010
Ανθρώπινα Μέτρα, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού
Κοιτάσματα Τέχνης, ομαδικά έκθεση με την Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”, Λαύριο
Art Athina 2010,συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
2009
Καλοκαίρι 2009, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Η Άνοιξη των Νέων Καλλιτεχνών, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Parallel Worlds, Ελληνορωσικό Καλλιτεχνικό Forum, Γκαλερί Rachmaninoff (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)
Art Athina 2009, συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
Parallel Worlds, Ελληνορωσικό Καλλιτεχνικό Forum, Στρατόπεδο Κόδρα (Θεσσαλονίκη)
2008
Το καλοκαίρι των Νέων Καλλιτεχνών – Ταυτότητες/Ετερότητες, Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”
2006
3 νέοι ζωγράφοι, Τεχνοχώρος “Το Μήλο”
2005
Έκθεση Ελληνικής και Ρουμανικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Φεστιβάλ “Κοχύλεια”, Λίμνη Ευβοίας
Ο Χρόνης Μπότσογλου και οι μαθητές του, Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου