ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Πλην του Andrew Seen Greer

neon love
photo by Ali Yahya

Βραβείο Pulitzer

«Απ’ τη δική μου οπτική γωνία, η ιστορία του Άρθουρ Πλην δεν εξελίσσεται τόσο άσχημα. Δείτε τον: κάθεται κάπως σφιγμένος στον βελούδινο στρογγυλό καναπέ, στον προθάλαμο ενός ξενοδοχείου, φορώντας ανοιχτό μπλε κοστούμι και λευκό πουκάμισο, με το ένα πόδι πάνω στ’ άλλο. Το ένα απ’ τα καλογυαλισμένα μοκασίνια του κρέμεται απ’ τα δάχτυλα του ποδιού του. Είναι μια στάση νεανική. Η λιγνή σκιά του έχει διατηρήσει, πράγματι, τις γραμμές της νεότητάς του, όμως τώρα που κοντεύει στα πενήντα, ο Πλην θυμίζει τα μπρούντζινα αγάλματα στα δημόσια πάρκα, τα οποία ξεθωριάζουν όμορφα με το πέρασμα του χρόνου, ώσπου στο τέλος γίνονται ασορτί με τα δέντρα, εκτός από ένα σημείο στο γόνατο που έχει την τύχη να διατηρεί τη λάμψη του, χάρη στα αδιάκοπα αγγίγματα των σχολιαρόπαιδων. Το ίδιο συνέβη στον Άρθουρ Πλην, που κάποτε ήταν ένας ροδοκόκκινος νέος με χρυσά μαλλιά και τώρα έχει ξεθωριάσει όμοια με τον καναπέ όπου καθισμένος, με το βλέμμα καρφωμένο στο παλιό εκκρεμές, χτυπώντας ρυθμικά το δάχτυλο στο γόνατο».

Πλην
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου Εξώφυλλο: Faze Design Studio

Γλυκόπικρο, τρυφερό, αστείο, έξυπνο, πνευματώδες, φιλοσοφικό, συγκινητικό και με έναν αφηγητή που δε μπορείς παρά να λατρέψεις και τον οποίο θα ανακαλύψετε στις τελευταίες καλογραμμένες και εκπληκτικές σελίδες. Δυστυχώς εγώ στερήθηκα την ανακάλυψη του προσώπου του αφηγητή, γιατί κάποιος κριτικός έκρινε ότι πρέπει να το αποκαλύψει στην κριτική του. Με αφορμή αυτό θέλω να υπενθυμίσω σε όσους παρουσιάζουν βιβλία (κριτικούς και μη) ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μαθαίνει κανείς τα πάντα για ένα βιβλίο, πριν καν το διαβάσει. Θερμή παράκληση λοιπόν: σταματήστε να αποκαλύπτεται στους αναγνώστες τα κρίσιμα σημεία της ιστορίας! Προφανώς και η λογοτεχνία δεν είναι μόνο αυτό, είναι η τέχνη του λόγου και το ταξίδι μέσα από τις λέξεις και άλλα τέτοια σοβαροφανή και βαρύγδουπα. Ακόμα και έτσι, όμως, η έκπληξη είναι πάντοτε μέρος της μαγείας. Αφήστε τους αναγνώστες να ανακαλύπτουν μόνοι τους τα λογοτεχνικά ευρήματα των συγγραφέων. Moυ έχει τύχει (και εδώ τελειώνω) να διαβάσω στο fb μια mini κριτική βιβλίου όπου μέσα σε τρεις αράδες ο σχολιαστής είχε αποκαλύψει μέχρι και τον δολοφόνο σε βιβλίο μυστηρίου (πώς το αντιμετωπίζεις τώρα αυτό, όχι πείτε μου!)

Enough, όμως, με τις εκνευριστικές κριτικές. Ας συνεχίσουμε με τον υπέροχο Πλην, που νιώθει «μείον» σε όλα, και μόνο «μείον» δεν είναι. Είναι ένα μεγάλο λογοτεχνικό «συν», που δεν σ’ αφήνει να το αφήσεις. Είναι ο ήρωας που θα ’θελες να ’χες φίλο. Και κάπως έτσι νιώθεις ως αναγνώστης διαβάζοντας το βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Andrew Sean Greer. Είναι σα να ταξίδεψες με έναν φίλο, να πόνεσες μαζί του, να μεγάλωσες μαζί του, να έκλαψες και να γέλασες μαζί του (θα τα πάθετε όλα αυτά διαβάζοντάς το).

Το Πλην είναι πάνω απ’ όλα μια ωραία ερωτική ιστορία που θέτει κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας: είναι άραγε ποτέ αργά για να αγαπηθούμε ξανά;

Ο Πλην μας, λοιπόν, είναι ένας μέτριος συγγραφέας, gay, σε κρίση μέσης ηλικίας (49 ετών). Προκειμένου να μην πάει στον γάμο του πρώην συντρόφου του και έρωτα της ζωής του, αποφασίζει να αποδεχτεί όλες τις προσκλήσεις των λογοτεχνικών συμποσίων, όπου κι αν γίνονται, ώστε τη μέρα του γάμου να έχει την τέλεια δικαιολογία για να μην παρευρεθεί. Και έτσι ξεκινάει ο γύρος του κόσμου για τον Πλην: Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Γερμανία, Μαρόκο, Μεξικό, Ιαπωνία και φυσικά ΗΠΑ. Στο δρόμο για την Ιθάκη του, τη συμφιλίωση με τον εαυτό του και τη συνειδητοποίηση ότι πράγματι ο πρώην του ήταν ο μεγάλος του έρωτας, αν και δεν τον είχε εκτιμήσει όσο ήταν μαζί, θα γνωρίσει ανθρώπους, θα ζήσει καταστάσεις, θα γίνει πιο πλούσιος σε εμπειρίες και συναισθήματα και θα γυρίσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, ανανεωμένος, πιο αισιόδοξος και με περισσότερη όρεξη για τη ζωή.

Το Πλην είναι πάνω απ’ όλα μια ωραία ερωτική ιστορία που θέτει κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους ανεξαρτήτως ηλικίας: είναι άραγε ποτέ αργά για να αγαπηθούμε ξανά; Αυτό ακριβώς είναι πιστεύω και ο λόγος που κανείς ταυτίζεται με τον ήρωα. Και εδώ κερδίζει το στοίχημα ο εξαιρετικός αυτός συγγραφέας (ας ελπίσουμε να δούμε και άλλα βιβλία του να μεταφράζονται στη χώρα μας).

Η μετάφραση είναι άριστη και το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης εκπληκτικό. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο και από το εξώφυλλο της ξένης έκδοσης (που θυμίζει λίγο το τραγούδι τίτλων της σειράς Mad Men).

Πολλά μπράβο στις εκδόσεις Δώμα για την καλή δουλειά και τις επιλογές των βιβλίων τους!

Andrew-Seen-Greer

Ο συγγραφέας

Ο Άντριου Σον Γκριρ είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Γεννήθηκε το 1970 στην Ουάσινγκτον όπου σπούδασε συγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν. Έχει δημοσιεύσει κείμενά του, μεταξύ άλλων, στο Esquire και το Paris Review. Έχει βραβευτεί με το Northern California Book Award, το California Book Award, το New York Public Library Young Lions Award, το O. Henry Award.

Έγραψαν για το βιβλίο