ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Οι φίλοι μας τα ζώα

KRAKEN
KRAKEN

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς φιλόζωος, για να απολαύσει τα βιβλία του σημερινού αφιερώματος. Σίγουρα όμως θα γίνει, μετά την ανάγνωσή τους. Επέλεξα έξι βιβλία και ένα περιοδικό με την κοινή αυτή θεματική. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σαν πρωταγωνιστή τον σκύλο (τί να κάνουμε, δεν κρύβονται οι αδυναμίες και όχι μόνο λόγω του Κράκεν). Εύχομαι να τα απολαύσετε, γιατί το καθένα από αυτά είναι ξεχωριστό για διαφορετικούς λόγους.

1. «Το σκυλάκι σας θέλει ψυχίατρο» – Επτά σκύλοι αυτοβιογραφούμενοι της Λύντιας Τρίχα (Εκδόσεις Πόλις)

Τρυφερά, ευαίσθητα, αστεία, γλυκόπικρα, συγκινητικά διηγήματα για εφτά σκύλους μοναδικούς, εφτά σκύλους που ο καθένας με τη μοναδική του προσωπικότητα χάρισε αγάπη και αφοσίωση στους ιδιοκτήτες του. Ραξ, Shogun, Blackie, Λώρα, Λέων, Φοίβη, Φαίδρα και στο τέλος η Άλεξ, που ήρθε για να καλύψει την απουσία της Φαίδρας. Όπως όμορφα το θέτει η συγγραφέας στο τέλος, δεν πρόκειται για βιογραφία, αλλά για αυτοβιογραφία «Επτά σκύλων που έζησαν μια ζωή υπέροχη, αλλά μόχθησαν να την περιγράψουν με ανθρώπινες λέξεις, ώστε να σας γίνει κατανοητή!»

Ζακ – Η αυτοβιογραφία των ζωντανών

2. Ζακ – Η αυτοβιογραφία των ζωντανών του Βαγγέλη Ιντζίδη (Εκδόσεις Νήσος)

Καμιά φορά έρχονται στα χέρια σου μικρά διαμαντάκια απ’ το πουθενά. Δεν έχεις διαβάσει κριτικές, δεν γνωρίζεις απολύτως τίποτα. Ανοίγεις το βιβλίο καθαρός από γνώμες άλλων. Και το βιβλίο σού επιβάλλεται. Με την ομορφιά του. Με την ποιητικότητά του. Με τον λυρισμό του. Ένα μαγικό αφήγημα για έναν σκύλο, τον Ζακ και έναν άνθρωπο που με αφορμή το μονάκριβο κατοικίδιό του στοχάζεται, φιλοσοφεί, αγαπά και μάς δίνει ένα βιβλίο που αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί ξανά και ξανά. Θα παραθέσω ένα μικρό χωρίο που μιλάει για τον τραυματισμό του Ζακ:

«Τον κατέβασα από το κρεβάτι σιγά-σιγά και για να μπορέσει να βολευτεί μετακόμισα τον δικό μου ύπνο. Πήγα με το μαξιλάρι μου στον άλλο καναπέ κι εκείνος στον δικό του, στο μέσα δωμάτιο, που λέμε καθιστικό. Έξω στάζει νύχτα ακόμη. Τρίβω τις παλάμες μου και τις ακουμπάω στο πονεμένο μέρος. Ο Ζακ ησυχάζει. Να, τώρα, αποκοιμήθηκε. Κοιμάμαι μαζί του, αντικριστά. Το πρωί μας βρήκε στην ίδια κατάσταση – άλλοτε να πατάμε το πόδι και άλλοτε να κουτσαίνουμε. Ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνίατρου προσπαθούμε να μην κουραζόμαστε. Εμείς. Όλα σε πρώτο πληθυντικού. Τον αριθμό της αγάπης».

Ζιζέλ, Η ζωή μου με έναν πελώριο σκύλο

3. Ζιζέλ, Η ζωή μου με έναν πελώριο σκύλο της Lauren Fern Watt (Floral Books)

H συγγραφέας μάς αφηγείται την αληθινή ιστορία του σκύλου της, ενός πελώριου μαστίφ 70 κιλών (!), της υπέροχης Ζιζέλ και της λίστας επιθυμιών που δημιουργεί, όταν οι γιατροί της ανακοινώνουν ότι η Ζιζέλ δεν θα ζήσει για καιρό. Η λίστα επιθυμιών δεν είναι μόνο για εκείνη αλλά και για τη Ζιζέλ, αφού καταγράφει ό,τι αρέσει στο σκυλί της να κάνει. Χωρίς να αφήσει τη θλίψη να την νικήσει, αποφασίζει να ταξιδέψει με την υπέροχη Ζιζέλ της, ώστε να δημιουργήσει μαζί της αναμνήσεις ζωής. Ένα συγκινητικό και ανθρώπινο βιβλίο (που μεταφέρεται στον κινηματογράφο) για την ανιδιοτελή, θεραπευτική αγάπη και το δέσιμο ενός ανθρώπου και ενός σκύλου, που θα σας μείνει αξέχαστο.

Μικρές ιστορίες με σκύλους

4. Μικρές ιστορίες με σκύλους (Ινστιτούτο του βιβλίου – Καρδαμίτσα)

Πρόκειται για μία ανθολόγηση ιστοριών για σκύλους από την ελληνική και παγκόσμια πεζογραφία. Αίσωπος, Ροΐδης, Δέλτα, Κipling, London, Malot, Buzzati, Guy de Maupassant και πολλοί άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς φιλοξενούνται σε αυτόν τον θαυμάσιο τόμο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Η ψυχή των ζώων

5. Η ψυχή των ζώων του Πιέρο Μαρτινέτι (Eκδόσεις Kυαναυγή)

Ο Ιταλός φιλόσοφος Πιέρο Μαρτινέτι ήταν ένας από τους ελάχιστους πανεπιστημιακούς που αρνήθηκαν να δώσουν όρκο πίστης στο καθεστώς του Μουσολίνι. Θα παραθέσω για πρώτη φορά σε αυτό το blog την περίληψη από το οπισθόφυλλο. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί. Πολλά μπράβο στις εκδόσεις κυαναυγή για την υπέροχη προσπάθεια, αφού εκδίδουν πραγματικά αξιόλογα βιβλία σε υπέροχες προσεγμένες εκδόσεις και μεταφράσεις.

«Για τον Πιέρο Μαρτινέτι το ζώο είναι προικισμένο τόσο με νοημοσύνη όσο και με συνείδηση και γι’ αυτό ο πόνος του πρέπει να προκαλεί στον άνθρωπο μια βαθιά συμπόνια, καθώς όχι μόνο η δραστηριότητά του, αλλά και ολόκληρη η συμπεριφορά του και η φυσιογνωμία του προδίδουν την «έκφραση μιας εσωτερικής ζωής: μιας ζωής ενδεχομένως εντελώς διαφορετικής και μακρινής από τη δική μας, αλλά η οποία σε κάθε περίπτωση έχει και αυτή με τη σειρά της τα χαρακτηριστικά της συνείδησης και δεν είναι δυνατόν να αναχθεί σε έναν απλό φυσιολογικό μηχανισμό». Ο Ιταλός φιλόσοφος αναφέρει όλες εκείνες τις αποδείξεις της νοημοσύνης τους που μας παρέχουν ζώα όπως το σκυλί και το άλογο, αλλά και την εκπληκτική οργανωτική ικανότητα των μυρμηγκιών και άλλων μικρών εντόμων, τα οποία ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να σέβεται, μεριμνώντας να μην καταστρέφει ό,τι η φύση δημιουργεί. Επομένως η ηθική δεν πρέπει να περιορίζεται στη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, αλλά οφείλει να επεκτείνει τα όριά της και να επιδιώκει την ευημερία και την ευτυχία κάθε ζωντανού πλάσματος, που όπως ο άνθρωπος είναι σε θέση να νιώσει χαρά και πόνο.»

Η ανθρώπινη ιστορία των σκύλων

6. Η ανθρώπινη ιστορία των σκύλων του Ιωσήφ Μποτετζάγια (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Μέσα από την ιστορία, τη μυθολογία, την αρχαιολογία, τη θρησκεία, την τέχνη, την αρχαιοελληνική γραμματεία αντλεί ο συγγραφέας τις ιστορίες του για να μας διηγηθεί την ιστορία των σκύλων από την εποχή της εξημέρωσής τους από τον homo sapiens μέχρι σήμερα. To βιβλίο διαρθρώνεται σε οκτώ κεφάλαια (Εξημέρωση, Κυνήγι, Πόλεμος, Θάνατος, Υγεία, Θρησκεία, Νόμος, Κατοικίδια) και εξετάζει σε κάθε ένα από αυτά πώς χρησιμοποιήθηκαν ή τί ρόλο έπαιξαν τα σκυλιά. Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που μας θυμίζει την κοινή ιστορία ανθρώπου και σκύλου. Μust – read!

Εντευκτήριο – Κατοικίδια – Τεύχος 117-118

7. Εντευκτήριο – Κατοικίδια – Τεύχος 117-118

Για το σπουδαίο Εντευκτήριο δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ένα όμως θα σας πω για το συγκεκριμένο τεύχος: σπεύστε να το αποκτήσετε γιατί κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και δεν ξέρω πόσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Εξαιρετικά αφηγήματα και ποιήματα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια από πλήθος συγγραφέων και ποιητών.