Ευτύχημα όταν καταφέρνεις να αφήσεις τα προβλήματα απ’ έξω (έστω και για λίγο) και να βουτήξεις στη λογοτεχνία. Περισσότερο φέτος από οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι (άντε ίσως και το καλοκαίρι του 2015 με το ακατανόητο «δημοψήφισμα» και όλα εκείνα τα γραφικά και επικίνδυνα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που μας έκαναν να θέλουμε να μετακομίσουμε για πάντα) είχα την ανάγκη να παραδοθώ άνευ όρων στα βιβλία μου και να ξεχάσω τον κορονοϊό και τα πολεμικά πλοία που πήγαιναν πέρα δώθε στις θάλασσες του νησιού μου, της Κω. Και μπορώ να πω ότι τα κατάφερα με συντροφιά την αγαπημένη μου Ιωάννα Μπουραζοπούλου και το δεύτερο μέρος της τριλογίας της, την Κεχριμπαρένια Έρημο, την άλλη αγαπημένη Ιωάννα Καρυστιάνη με το Φαράγγι της, τον John Grisham με το Ρούστερ Μπαρ του, τον Patricio Pron με το Αύριο θα μας λένε αλλιώς, τη συνέχεια του Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου του Andre Aciman, το Έλα να με βρεις, και τα βιβλία της σημερινής ανάρτησης, το Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία του Τεύκρου Μηχαϊλίδη από τις Εκδόσεις Πόλις και τη Nόσο του μικρού θεού της Ευτυχίας Γιαννάκη από τις Εκδόσεις Ίκαρος, με τα οποία και θα ξεκινήσω τις αναρτήσεις του φθινοπώρου.
Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία του Τεύκρου Μιχαηλίδη
Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ιουστινιανός και Θεοδώρα. Ο αρχαίος κόσμος πεθαίνει, κληροδοτώντας στο νέο που ανατέλλει τη σοφία του και τις πνευματικές του κατακτήσεις. Είναι 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., ημέρα των εγκαινίων της Μεγάλης του Θεού Σοφίας (Αγιά Σοφιά). Ο Ιωάννης, ο βοηθός των αρχιτεκτόνων της Αγίας Σοφίας βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι της φίλης του Θεανώς, της πρωταγωνίστριας στο υπέροχο ιστορικό μαθηματικό μυστήριο του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Η Θεανώ, αριστοκράτισσα με επαναστατικό για την εποχή της πνεύμα και πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνα, κατηγορείται για τη δολοφονία του Ιωάννη και ο Ευτόκιος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο γύρω από τον τελετουργικό φόνο. Δίπλα τους παρελαύνουν ιστορικά πρόσωπα και απολύτως ζωντανοί φανταστικοί χαρακτήρες.
Η αγάπη του συγγραφέα για τα μαθηματικά βρίσκει για άλλη μια φορά το μυστήριο ως ιδανικό όχημα για τη μετάδοσή της στους αναγνώστες. Όταν αυτή η αγάπη και το μυστήριο συνδυάζονται με την Ιστορία και μάλιστα με το χτίσιμο της μεγαλοπρεπούς Αγίας Σοφίας, το αποτέλεσμα απογειώνεται. Απολύτως ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες, με διαλόγους ζωντανούς, ιστορικές πληροφορίες που ενθουσιάζουν και καλούν τον αναγνώστη να ανατρέξει στις πηγές τους και πραγματική πρωταγωνίστρια τη Μεγάλη Εκκλησία, αυτό το θαύμα του ανθρώπινου πολιτισμού που στέκει αγέρωχο ατενίζοντας τους αιώνες και που έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι που πέρασε για λάθος λόγους. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και μας θυμίζει ότι τα ανθρώπινα πάθη είναι πάντα ίδια στο πέρασμα των αιώνων. Προσωπικά το αγαπημένο μου από τα βιβλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη, ίσως και λόγω της λατρείας μου στην περίοδο αυτή της Ιστορίας, για την οποία μάλιστα δεν έχουν γραφτεί αρκετά μυθιστορήματα, παρά το γεγονός ότι προσφέρεται από πολλές απόψεις.
Ο συγγραφέας
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση από το 1981. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Του απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση το 2006 ο τίτλος τού Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα Πυθαγόρεια Εγκλήματα (Πόλις 2006) έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες -ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, κορεάτικα, κινέζικα, γαλλικά, ενώ για το Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (Πόλις 2013) του έχει απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετείχε με διηγήματα του στους συλλογικούς τόμους Ελληνικά Εγκλήματα 2, 3 και 4 των εκδόσεων Καστανιώτη, Είσοδος Κινδύνου των εκδόσεων Μεταίχμιο, και στη σειρά Κλέφτες και Αστυνόμοι του ραδιοσταθμού 902 Αριστερά στα FΜ.
Έγραψαν για το βιβλίο:
https://www.athensvoice.gr/culture/book/615390_o-teykros-mihailidis-kai-foniko-sti-megali-ekklisia
https://www.fractalart.gr/foniko-sth-megali-ekklisia/
Η νόσος του μικρού θεού της Ευτυχίας Γιαννάκη
«Ο βυθός ήταν ανακατεμένος. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι σφυροκοπούσαν το νησί εδώ και δυο μέρες. Όσο περνούσε η ώρα η ανάσα του δυσκόλευε, το ίδιο και οι κινήσεις του. Μίκραινε, χανόταν. Ο ήλιος ένα αστέρι που έσβηνε για όποιον βουτούσε στα σαράντα μέτρα και ο φακός του ίσα που κατάφερνε να ανοίξει μια τρύπα ελάχιστα μέτρα μπροστά του. Μια σπείρα χωρίς άκρη. Υποθαλάσσιες δυνάμεις αναστάτωναν την άμμο δίπλα του. Κάτι φοβερό θα συνέβαινε, το ένιωθε. Οι πνεύμονές του δυο σφουγγάρια που διαλύονταν. Βούλιαζε μόνος, παλαντζάροντας στην υγρή κοιλιά που τον κατάπινε αργά, αλλά σταθερά. Ούτε ίσκιος ούτε μυρωδιά. Ψύχος. Ένα χάρος με παράξενη βαρύτητα, απάνθρωπο, τίγκα στις φυσαλίδες αζώτου με τη νόσο των δυτών να παραμονεύει. Ένα ευρύχωρο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται κανείς μόνος»
Βλέπεις αυτό το όμορφο εξώφυλλο που βγάζει όλη τη ζέστη του καλοκαιριού και μια αίσθηση ταξιδιού. Το ανοίγεις και διαβάζεις την παραπάνω παράγραφο. Και δε σταματάς μέχρι να τελειώσουν οι σχεδόν 500 σελίδες του. Και τελειώνουν γρήγορα πιστέψτε με. Από τις Κυκλάδες στην Ελβετία και πάλι στις Κυκλάδες, η Ευτυχία Γιαννάκη για άλλη μια φορά καταφέρνει να μας συνεπάρει και να μας κάνει να αγωνιούμε για την κατάληξη αυτής της ιστορίας, που έχει την αρχαιοκαπηλία στο κέντρο της, και την ανεύρεση του δολοφόνου. Χαρακτήρες ολοζώντανοι, εύστοχες παρατηρήσεις για τις μικρές νησιωτικές εν προκειμένω κοινωνίες, flash back στη δεκαετία του 80 απ’ όπου όλα ξεκινάνε, χιούμορ μοναδικό και μια ιστορία όμορφα δοσμένη με γλώσσα προσεγμένη, λεπτοδουλεμένη μέχρι το τελευταίο σημείο στίξης. Και στο τέλος, νιώθεις μια πληρότητα. Αναπάντητα ερωτήματα δεν μένουν. Η δικαιοσύνη αποδίδεται. Ανυπομονείς ωστόσο για τη συνέχεια της Τριλογίας του Βυθού, της οποίας αυτό το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;
Η συγγραφέας
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία και επικοινωνία και εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, το μυθιστόρημα Χάρντκορ (Ωκεανίδα, 2000) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
Η Η Τριλογία της Αθήνας: Στο πίσω κάθισμα (2016), Αλκυονίδες μέρες (2017), Πόλη στο φως (2018) και η σειρά παιδικού μυστηρίου Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ίκαρος.
Τo site της συγγραφέως: www.giannaki.com
Έγραψαν για το βιβλίο:
https://www.viewtag.gr/nosos-mikroy-theoy-tis-eytychias/
http://www.exostispress.gr/Article/etixia-giannaki–nosos-to-mikro-theo
https://www.toperiodiko.gr/%CE%B7-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82/#.Xvs1ApMzalM
https://www.athensvoice.gr/culture/book/663569_9-astynomika-kai-psyhologika-thriler-gia-kalokairi