ΑΦΙΕΡΩΜΑ

6 χρόνια Proust & Kraken!

Santa Claus
Photo by Mike Arney on Unsplash

Aισίως φτάσαμε στα έξι χρόνια λειτουργίας του blog μας. Από την πρώτη στιγμή το αγαπήσατε και σας ευγνωμονούμε γι’ αυτό. Αμέτρητες ευχαριστίες οφείλω και στον Θάνο Κακολύρη, τον άνθρωπο πίσω από την αισθητική του blog, τον δημιουργό του ίδιου του σήματος «PROUST & KRAKEN» και των πρωτότυπων εξωφύλλων στην ενότητα «Covers» και αυτόν που επιλέγει κάθε φορά τις όμορφες φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα post.

Πάμε τώρα στα βιβλία μας!

Ένα απ’ τα καλά των περιόδων καραντίνας του 2020 ήταν ότι ο κόσμος διάβασε περισσότερο. Οι εκδοτικοί οίκοι συνέχισαν επίσης να βγάζουν σπουδαία βιβλία, που είχαμε τόσο ανάγκη, ειδικά αυτή τη χρονιά.

Με την ελπίδα το 2021 να είναι η χρονιά που θα εξαφανίσει τον κορονοϊό, σάς παρουσιάζουμε στο σημερινό επιλεκτικό αφιέρωμα τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από τη φετινή εκδοτική παραγωγή.
Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!

Το τρίτο στεφάνι
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θάνος Κακολύρης
Εκδόσεις Ψυχογιός

Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή

Το Τρίτο Στεφάνι θα εκδίδεται και θα επανεκδίδεται ως κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Την ιστορία τη γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας, είτε από το ίδιο το βιβλίο, είτε από την τηλεοπτική (σπουδαία) σειρά και τις πολλές θεατρικές του μεταφορές.

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός επανεκδίδουν σχεδόν το σύνολο του έργου του Κώστα Ταχτσή και μας δίνουν μία έκδοση-κόσμημα με το ωραιότερο εξώφυλλο της φετινής εκδοτικής παραγωγής, το οποίο σχεδίασε ο δικός μας Θάνος Κακολύρης.

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο
Eκδόσεις Παπαδόπουλος

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο του Charlie Mackesy

Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά για τη φιλία, την αγάπη, την αθωότητα.
Μία έκδοση υπέροχη με εικονογράφηση αριστουργηματική. Ένα βιβλίο που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε όλοι στη βιβλιοθήκη μας. Το βιβλίο έχει ήδη εξαντληθεί και από αύριο θα είναι και πάλι στις προθήκες. Μαγεία!

Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά του Robert Penn Warren
Μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου Εξώφυλλο:
έργο του Egon Schiele
Mακέτα εξωφύλλου – συντονισμός έκδοσης:
Μαρία Τσουμαχίδου
Εκδόσεις Πόλις

Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά του Robert Penn Warren

Το σημαντικότερο βιβλίο ξένης λογοτεχνίας που εκδόθηκε φέτος στη χώρα μας. Το Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά μάς μιλάει για την άνοδο και την πτώση του Γουίλι Σταρκ, ενός ανθρώπου που μπήκε στην πολιτική για να υπηρετήσει τον λαό του και κατέληξε να γίνει ένας κυνικός πολιτικός που δεν διστάζει να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Φιλοσοφικό, λυρικό, πολιτικό μυθιστόρημα που θα σας μείνει αξέχαστο. Η έκδοση, όπως πάντα από τις Εκδόσεις Πόλις, ένα κομψοτέχνημα.

Μanhattan Transfer
Mετάφραση Tρισεύγενη Παπαϊωάννου
Eξώφυλλο Γιώργος Παναρετάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μanhattan Transfer του John Dos Passos

Άλλο ένα σπουδαίο έργο ενός τεράστιου συγγραφέα επανεκδίδεται σε μία υπέροχη έκδοση με ένα όμορφο εξώφυλλο . Kανείς άλλος δεν έχει σκιαγραφήσει τόσο συγκλονιστικά τις ζωές των κατοίκων της Νέας Υόρκης του 1920. Moντερνιστικό και φιλόδοξο, επηρέασε πολλούς συγγραφείς με την αφηγηματική του δομή και δικαίως θεωρείται πια κλασικό. Υπέροχη έκδοση.

Ζωή μέχρι χθες του Γιάννη Ξανθούλη
Εξώφυλλο έργο του Γιάννη Ξανθούλη
Εκδόσεις Διόπτρα

Ζωή μέχρι χθες του Γιάννη Ξανθούλη

Τον Γιάννη Ξανθούλη τον αγαπάμε, γιατί μας έχει δώσει υπέροχα βιβλία. Φέτος το καλοκαίρι διάβασα το Πεθαμένο Λικέρ του και μαγεύτηκα για άλλη μια φορά με τη γραφή του. Εν προκειμένω έχουμε άλλο ένα βιβλίο στο γνώριμο και αγαπημένο ύφος του συγγραφέα. Η ιστορία της Αμφιτρίτης Βράνη μάς μαγεύει και μας ταξιδεύει. Υπέροχο, όπως και η έκδοση.

Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι
Mετάφραση Γιώργος Ξενάριος
Εξώφυλλο Atelier AAAAA
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι του Guillaume Musso

Έγκλημα, τέχνη, Παρίσι: τα τρία συστατικά που κάνουν αυτό το βιβλίο συναρπαστικό. Μία αναγκαστική συγκατοίκηση μίας αστυνομικού και ενός θεατρικού συγγραφέα στο ατελιέ ενός σημαντικού ζωγράφου που πέθανε μετά το θάνατο του γιου του μάς οδηγεί στην εξιχνίαση ενός μυστηρίου στην πάντα πανέμορφη Πόλη του Φωτός και μάς αφήνει με κομμένη την ανάσα. Πανέμορφο εξώφυλλο!

Χειμώνας
Μετάφραση-Επίμετρο Μιλτιάδης Αργυρόπουλος
Εκδόσεις Καστανιώτης

Χειμώνας της Άλι Σμιθ

Η συνέχεια του Φθινόπωρου (Καστανιώτης) είναι ακόμα καλύτερη. Στο δεύτερο μέρος του Κουαρτέτου των Εποχών η σπουδαία αυτή Σκωτσέζα συγγραφέας, που είχε την τύχη να μεταφραστεί εξαιρετικά από τον Μιλτιάδη Αργυρόπουλο, μάς δείχνει για ακόμα μια φορά την τέχνη της και μάς μαγεύει με τη λογοτεχνία της. Χριστούγεννα στην έπαυλη της Σοφία Κλιβς, μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της σχεδόν αποκλειστικά στην επιχειρηματική της ανέλιξη. Η αδερφή της, η Άιρις Κλιβς, μία γυναίκα που αφιέρωσε τη δική της ζωή στον ακτιβισμό, καταφθάνει στην έπαυλη μετά από παρότρυνση του γιου της Σοφίας, ο οποίος και αυτός μαζί με μία άγνωστη γι’ αυτόν γυναίκα, που θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη συμφιλίωση της οικογένειας, θα περάσει τα Χριστούγεννα με τη μητέρα και τη θεία του. Με φόντο το Brexit και τον Donald Trump, η ιστορία αυτής της οικογένειας θα σας συντροφεύει για καιρό αφού κλείσετε το βιβλίο. Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος!

Εκεί που είχαν ζήσει
Ανθολόγηση – Μετάφραση – Επίμετρο: Άκης Παπαντώνης
Εκδόσεις Κίχλη

Εκεί που είχαν ζήσει του Raymond Carver

Θεωρείται σπουδαίος για τα όντως αριστουργηματικά διηγήματά του. Ο Raymond Carver όμως είναι και σπουδαίος ποιητής. Η εκπληκτική αυτή δίγλωσση έκδοση της Κίχλης μάς το αποδεικνύει περίτρανα. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και διαβάστε αυτό το βιβλίο. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον επίσης ταλαντούχο συγγραφέα Άκη Παπαντώνη για το δύσκολο έργο που έφερε εις πέρας με τέτοια επιτυχία. Ένα μικρό δείγμα:

Ψάχνοντας γιὰ δουλειὰ [1]
Πάντα ἤθελα ποταμίσια πέστροφα
γιὰ πρωινό.
Ξαφνικά, ἀνακαλύπτω καινούργιο μονοπάτι
μέχρι τὸν καταρράκτη. ᾽
Αρχίζω νὰ βιάζομαι.
Ξύπνα,
λέει ἡ γυναίκα μου,
ὀνειρεύεσαι.
῞Ομως, ὅταν κάνω νὰ σηκωθῶ,
τὸ σπίτι γέρνει.
Ποιός ὀνειρεύεται;
Εἶναι μεσημέρι, λέει ἐκείνη.
Τὰ καινούργια μου παπούτσια περιμένουν δίπλα στὴν πόρτα.
᾽Αστράφτουν.

Λάννυ
Mετάφραση Μυρσίνη Γκανά
Σχεδιασμός εξωφύλλου και έκδοσης: Faber
Εκδόσεις Πόλις

Λάννυ του Max Porter

Ο συγγραφέας του Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά (Πόλις) μάς δίνει ένα ακόμα καλύτερο κατά τη γνώμη μου μυθιστόρημα. Μοναδικό και τρυφερό, λυρικό και μαγικό, ένα βιβλίο που δεν μπορείς να κατατάξεις σε κάποιο είδος, αφού έχει στοιχεία από πολλά. Ένα βιβλίο με στοιχεία θρίλερ και φολκλόρ, μεταφυσικό, οικολογικό, αγωνιώδες. Η εκπληκτική μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά ήταν ένα τιτάνιο έργο. Θα το καταλάβετε όταν το διαβάσετε. Ο Max Porter συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Must-read!

Άνδρας με κόκκινο μανδύα
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Προσαρμογή εξωφύλλου Γιώργος Παναρετάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Άνδρας με κόκκινο μανδύα του Julian Barnes

Για άλλη μια φορά ο Barnes μάς παρασύρει σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, κράμα ιστορίας και μυθιστορίας για τις ζωές τριών προσωπικοτήτων της παρισινής Μπελ Επόκ.
Παρακολουθούμε τη ζωή του γυναικολόγου-χειρουργού και γερουσιαστή Σαμιέλ Ζαν Πότσι, του πρίγκιπα Εντμόν ντε Πολινιάκ και του κόμη Ρομπέρ ντε Μοντεσκιού. Με πρωταγωνιστή κυρίως τον Πότσι ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η Μπελ Επόκ. Το βιβλίο σε παρασύρει, ενώ οι πίνακες που συνοδεύουν την υπέροχη έκδοση συνεπικουρούν την αφήγηση του Μπαρνς. Το αποτέλεσμα: ένα βιβλίο-μηχανή του χρόνου, που μας ταξιδεύει σε μία από τις ομορφότερες εποχές στην ιστορία.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!