ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Καλοκαίρι 2022 (Ι)

Photo by Annie Spratt on Unsplash
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Δεν υπάρχουν βιβλία παραλίας. Υπάρχουν βιβλία για όλες τις εποχές και για όλα τα μέρη. Κάποιος που διαβάζει θα διαβάσει παντού και πάντα. Θα ξεκλέψει χρόνο απ’ τον ύπνο του, απ’ τη δουλειά του, από άλλες διασκεδάσεις. Θα βρει χρόνο, ακόμη κι αν αυτός είναι περιορισμένος. Θα βρει χρόνο, γιατί πολύ απλά το διάβασμα βιβλίων είναι το οξυγόνο του και χωρίς αυτό δεν μπορεί να ζήσει. Και είναι αυτός ακριβώς ο άπλετος χρόνος που κάνει την επιλογή των βιβλίων και το διάβασμά τους τόσο μα τόσο σημαντικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου κι αν πάει ή δεν πάει κανείς. Δύο καλοκαιρινά αφιερώματα για φέτος λόγω των τόσο πολλών και καλών βιβλίων που έχουν εκδοθεί. Δέκα από αυτά θα μπουν στη δική μου βαλίτσα με την ελπίδα να διαβαστούν όλα. Κολυμπήστε, διασκεδάστε, διαβάστε και κυρίως ξεκουραστείτε. Καλό καλοκαίρι.

Απ’ τα πιο σημαντικά βιβλία που εκδόθηκαν φέτος. Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά είδη. Ένα ερωτικό μυστήριο που ξεκινάει σήμερα από μια ερωτική επιστολή για να μας ταξιδέψει στη βικτοριανή Αγγλία. Βραβευμένο με Booker. Η έκδοση με το ανάγλυφο εξώφυλλο είναι ένα κόσμημα.

Το έχουν εκθειάσει οι κριτικοί. Το Brokeback Mountain στην εποχή της σκλαβιάς. Ο έρωτας δύο ανδρών και η κακία του κόσμου. Αγάπη και μίσος σε ένα μυθιστόρημα που θεωρείται ήδη κορυφαίο.

Υπόσχεται να μας ψυχαγωγήσει. Όσοι το ξεκίνησαν σταμάτησαν μόνο στην τελευταία σελίδα. Περιπέτεια στο διάστημα από τον σύγχρονο μετρ του είδους. Γυρίζεται ταινία βεβαίως βεβαίως.

Και το feel-good βιβλίο θέλει τέχνη και φαίνεται ότι η συγγραφέας του την κατέχει. Μία χημικός που θέλει να κάνει καριέρα τη δεκαετία του εξήντα σε ένα απολύτως ανδροκρατούμενο περιβάλλον και μια εκπομπή μαγειρικής που θα παρουσιάσει στην τηλεόραση, για να αποδείξει ότι η θέση της γυναίκας είναι εκτός κουζίνας. Βαλίτσα φυσικά.

Φυσικά και περιμένεις το καλοκαίρι για να διαβάσεις το δίτομο καινούργιο βιβλίο του μάγου Μουρακάμι. Θέλεις χρόνο για να βυθιστείς στο σύγχρονο παραμύθι του. Τι εξώφυλλο ε;

Θεωρείται αριστούργημα. Όταν η Μorrison χρησιμοποιεί τέτοια λόγια, οι υπόλοιποι σιωπούμε και το διαβάζουμε.

Όταν ο τίτλος περιέχει τις λέξεις “Καλοκαίρι” και “Ρώμη” και βλέπεις και αυτό το φανταστικό εξώφυλλο, πείτε μου έναν λόγο για να μην ταξιδέψει το βιβλίο μαζί σας και εσείς στη Ρώμη (κυριολεκτικά ή μεταφορικά).

Ο Σομόθα είναι από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς. Νέο βιβλίο μυστηρίου λοιπόν με υπέροχο εξώφυλλο και η θέση στις αποσκευές είναι σίγουρη.

Το “Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε” με είχε συγκλονίσει. Το νέο βιβλίο του Ντορ είναι ένα φανταστικό παραμύθι που διαδραματίζεται στο Βυζάντιο, στο τώρα και στο μέλλον. Τα καλύτερα έχουν πει, όσοι το έχουν διαβάσει. Για να δούμε! Το εξώφυλλο υπέροχο.

Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Είναι το βιβλίο που έχει ακουστεί περισσότερο απ’ όλα αυτή την περίοδο. Μια μάνα με το παιδί της προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ιστορία τους. Και είναι όπως λένε συγκλονιστική.

Ένα απ’ τα καλύτερα κόμικ που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια. Η ιστορία και το σκίτσο καταπληκτικά. Μπράβο στους εκδοτικούς που κοιτάνε μπροστά. Γιατί, ναι, ένα αγόρι γνωρίζει ένα άλλο αγόρι και ερωτεύονται. Και αυτό είναι όμορφο.

Εθιστικό το χαρακτηρίζουν. Ένα μυθιστόρημα διαλόγων και ενός μεγάλου απαγορευμένου έρωτα από την πολύ σπουδαία Marilynne Robinson.

Mαγικά διηγήματα από έναν από τους καλύτερους συγγραφείς ever.

Άλλο ένα σημαντικό βιβλίο που εκδόθηκε φέτος με ένα εξώφυλλο που ερωτεύτηκα. Έχω ακούσει τα καλύτερα και μένει να τα επιβεβαιώσω διαβάζοντάς το.

Συζητήθηκε πολύ και αγαπήθηκε πολύ. Το όνειρο της Ζέλμα έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές πολλών χωρών και τη δική μας. Τρυφερό και βαθιά ανθρώπινο.

Ό,τι έχω διαβάσει από την Κυαναυγή είναι εξαιρετικό. Και δεν το λες εύκολα αυτό. Εξαιρετικό το συγκεκριμένο. Το σκέφτεσαι για καιρό.

Best seller και πολυβραβευμένο. Μια εξαιρετική έκδοση με καταπληκτικό εξώφυλλο όπως πάντα από τον Θάνο Κακολύρη. Μια ιστορία του πολέμου που διαβάζεται με άλλο ενδιαφέρον στις μέρες μας.

Η εξαιρετική αυτή σειρά του Καστανιώτη μετράει ήδη έξι βιβλία. Εν προκειμένω όταν φιγουράρει στους καταπληκτικούς συγγραφείς του και η μεγάλη Ιωάννα Μπουραζοπούλου είναι αδύνατον να μην ταξιδέψει μαζί σου.

Ο τίτλος και το εξώφυλλο με τράβηξαν. Έτσι έμαθα για τη σπουδαία αυτή ζωγράφο που έχει γράψει αυτό το σουρεαλιστικό μυθιστόρημα και το οποίο έχουν εκθειάσει όλοι όσοι το διάβασαν.

Άλλο ένα βιβλίο που συζητήθηκε πολύ. Ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει για τη σύγχρονη ιστορία μας. Δύσκολο εγχείρημα. Απολύτως πετυχημένο.

Οπωσδήποτε θα ήταν ένα από τα βιβλία που θα έπαιρνα μαζί μου. Συνωμοσίες, σκευωρίες, megadata. Τρεις ήρωες που έχουν τραβήξει την προσοχή αυτών που κυβερνούν τον κόσμο μάς υπόσχονται μια περιπέτεια που θα συναρπάσει και θα μας κάνει παράλληλα να σκεφτούμε κάποια πράγματα παραπάνω για τα δεδομένα μας. Μust-read!

Και έπεται συνέχεια…