ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα βιβλία των Χριστουγέννων

Photo-by-Kieran-White-on-Unsplash.jpg

Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από την καταπληκτική αυτή εκδοτική σεζόν! Εκδόσεις και επανεκδόσεις σπουδαίων και εξαντλημένων βιβλίων, επιστροφές αγαπημένων συγγραφέων, graphic novels κλασικών, Έλληνες συγγραφείς στα καλύτερά τους. Το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του Proust & Kraken είναι πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά. Να έχετε όλοι καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο 2024 με υγεία και χαρά. Εύχομαι να βρείτε απ’ τα βιβλία που προτείνω αυτό που θα σας κρατήσει συντροφιά στις τελευταίες μέρες του 2023 και τις πρώτες του 2024.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Tα βιβλία της παραλίας

Photo by No Revisions on Unsplash

Ποια βιβλία θα μπουν στη βαλίτσα και ποια όχι; Με ποιες ιστορίες θα συνδυαστεί το φετινό καλοκαίρι; Σε ποιους συγγραφείς θα αφιερώσουμε τον τόσο πολύτιμο χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών; Το Proust & Kraken προτείνει πολλά και καλά βιβλία, για να ταξιδέψουν μαζί σας και εσείς με αυτά. Άλλωστε ό,τι κι αν κάνει (ή δεν κάνει) κανείς, με ένα καλό βιβλίο πάντα ταξιδεύει όμορφα. Καλό καλοκαίρι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Christmas readings!

Photo by Karsten Winegeart on Unsplash (1)

Tο Proust & Kraken συμπληρώνει 8 χρόνια διαδικτυακής ζωής και ευχαριστεί από τα βάθη της καρδιάς του όλους εσάς τους πιστούς και αγαπημένους του αναγνώστες που όλα αυτά τα χρόνια το στηρίζετε και το αγαπάτε. Ας δούμε τώρα στο φετινό μας χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα κάποια από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν. Φυσικά θα ακολουθήσει και το πρωτοχρονιάτικο αφιέρωμά μας την επόμενη εβδομάδα. Καλά Χριστούγεννα. Υγεία και χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας και καλά διαβάσματα!

ΔΙΑΦΟΡΑ

Spooky Stories!

Photo by Hannah Troupe on Unsplash

Danse Μacabre! Σε έναν μακάβριο χορό θέλει να μας παρασύρει ο μετρ του τρόμου, Stephen King, με τον πρώτο τίτλο του αφιερώματός μας και σε έναν μακάβριο λογοτεχνικό χορό θέλω και εγώ να σας παρασύρω μέσα από βιβλία, που το καθένα τους έχει γράψει ή σκοπεύει να γράψει τη δική του ιστορία στο είδος αυτό. Μυστήρια στο τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες, δύο φίλοι που ψαρεύουν σε αυτή και την άλλη ζωή, μια παρέα ηλικιωμένων που αφηγούνται ιστορίες φαντασμάτων, «κλασικοί» πια δαίμονες στο Χιλ Χάους, αλλόκοτα βιβλία που απελευθερώνουν πανάρχαιες δυνάμεις στην υπέροχη Νέα Υόρκη του 1924, το ζήτημα του κυνηγιού των μαγισσών κατά τον Μεσαίωνα από έναν κορυφαίο ιστορικό, ένα κεφάλι γεμάτο φαντάσματα που ευελπιστούμε να εκδοθεί στη χώρα μας και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ένα σπίτι από φύλλα, που μας φυλακίζει εντός του σε κόσμους που δε μπορεί κανείς να φανταστεί.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Καλοκαίρι 2022 (ΙΙ)

Photo by Dan Asaki on Unsplash

Το δεύτερο μέρος του καλοκαιρινού μας αφιερώματος είναι εδώ και όπως θα δείτε είναι εξαιρετικά πλούσιο. Η επιλογή έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στα βιβλία του προηγούμενου αφιερώματος: το κάθε ένα από αυτά, για έναν ή περισσότερους λόγους, μου τράβηξε την προσοχή. Κολυμπήστε στις σελίδες τους και πείτε μου εντυπώσεις, όταν με το καλό τα διαβάσετε!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Καλοκαίρι 2022 (Ι)

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Δεν υπάρχουν βιβλία παραλίας. Υπάρχουν βιβλία για όλες τις εποχές και για όλα τα μέρη. Κάποιος που διαβάζει θα διαβάσει παντού και πάντα. Θα ξεκλέψει χρόνο απ’ τον ύπνο του, απ’ τη δουλειά του, από άλλες διασκεδάσεις. Θα βρει χρόνο, ακόμη κι αν αυτός είναι περιορισμένος. Θα βρει χρόνο, γιατί πολύ απλά το διάβασμα βιβλίων είναι το οξυγόνο του και χωρίς αυτό δεν μπορεί να ζήσει. Και είναι αυτός ακριβώς ο άπλετος χρόνος που κάνει την επιλογή των βιβλίων και το διάβασμά τους τόσο μα τόσο σημαντικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου κι αν πάει ή δεν πάει κανείς. Δύο καλοκαιρινά αφιερώματα για φέτος λόγω των τόσο πολλών και καλών βιβλίων που έχουν εκδοθεί. Δέκα από αυτά θα μπουν στη δική μου βαλίτσα με την ελπίδα να διαβαστούν όλα. Κολυμπήστε, διασκεδάστε, διαβάστε και κυρίως ξεκουραστείτε. Καλό καλοκαίρι.

ΔΙΗΓΗΜΑ

Eκπνοή του Ted Chiang

Photo by Greg Rakozy on Unsplash

Ο Τed Chiang ανήκει στο δικό μου πάνθεον των κορυφαίων συγγραφέων∙ αυτών στο έργο των οποίων θα επιστρέφω ξανά και ξανά. Και είναι μόλις ο δεύτερος τέτοιος συγγραφέας (μετά τον Τσίβερ) που με κερδίζει με ένα είδος που δεν είναι και το πιο αγαπημένο μου, αυτό του διηγήματος.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

UTOPIA AVENUE του David Mitchell

Photo by Matt Botsford on Unsplash

Δεν σας κρύβω ότι, όταν διάβασα την περίληψη του UTOPIA AVENUE, νόμισα ότι το βιβλίο αυτό του Μίτσελ με αφορά ελάχιστα. Ένα (ακόμα) βιβλίο για ένα (ακόμα) συγκρότημα στο Λονδίνο, στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα (δεν αντέχω άλλο sixties) δε θα μπορούσε να είναι ψηλά στην αναγνωστική μου λίστα. Έχουν γραφτεί τόσα για τη δεκαετία αυτή (κυρίως για μουσικές και συγκροτήματα) που το θέμα κατ’ εμέ ήταν κορεσμένο. Ήταν;

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

To πορφυρό χρώμα της Alice Walker

Αγαπητέ Θεέ,

Ο μίστερ___ και ο Γκρέιντι έφυγαν παρέα με το αμάξι. Η Σουγκ με ρώτησε αν μπορεί να κοιμηθεί μαζί μου. Κρυώνει μόνη της σε κρεβάτι που μοιράζεται με τον Γκρέιντι. Κουβεντιάζουμε για τούτο και για τ’ άλλο. Πολύ γρήγορα αρχίζουμε να μιλάμε για τον έρωτα. Η Σουγκ δεν λέει έρωτα. Λέει κάτι βρόμικο. Λέει γαμήσι.

Με ρωτάει: Πώς ήταν με τον μπαμπά των παιδιών σου;