ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

West End Production of the new play Harry Potter and the Cursed Child,
West End Production of the new play Harry Potter and the Cursed Child, photo credit Manuel Harlan

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται: το λάτρεψα!

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, η όγδοη ιστορία του μικρού μάγου εξακολουθεί να μαγεύει, ακριβώς όπως με μάγεψε η πρώτη ιστορία του, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», όταν τη διάβασα το 2001 (ασκούμενος δικηγόρος τότε) και η τελευταία, «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου», όταν τη διάβασα το Νοέμβριο του 2007 (σε ένα στρατόπεδο στην Τρίπολη). Το γεγονός ότι το βιβλίο αποτελεί θεατρικό κείμενο δεν με ενόχλησε, ενώ διαβάζοντας την τελευταία σελίδα θα ήθελα απλά να διακτινιστώ στο Palace Theatre, για να δω τα όσα μαγικά διαβάζω να διαδραματίζονται στη σκηνή (και αυτά που γίνονται στη σκηνή, όπως έμαθα, δεν έχουν ξαναγίνει σε θέατρο, κάνοντας κοινό και κριτικούς να παραληρούν!)

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σελ. 415
Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεκαεννέα χρόνια μετά την τελευταία ιστορία του Χάρι Πότερ, βρίσκουμε τον ίδιο, γύρω στα 40 πια και πατέρα τριών παιδιών, να εργάζεται ως Χρυσούχος στο Υπουργείο Μαγείας. Υπουργός Μαγείας είναι πλέον η αγαπημένη Ερμιόνη, ενώ διευθύντρια στο Χόγκουαρτς έχει αναλάβει η επίσης αγαπημένη καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ. Η ιστορία αφορά (κυρίως) τον μικρότερο γιο του Χάρι και της Τζίνι, τον Άλμπους – Σέβερους Πότερ, τη δύσκολη σχέση με τον διάσημο πατέρα του και το κακό που εμφανίζεται ξαφνικά, εκεί όπου όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει (με το τελευταίο βιβλίο της σειράς) και που συνδέεται as always με τον μεγάλο κακό της ιστορίας, τον Βόλντεμορτ. Πρωταγωνιστής όμως είναι και ο Σκόρπιους, ο γιος του Ντράκο Μαλφόι, καλύτερος φίλος του μικρού Άλμπους και by far ο πιο λατρεμένος ήρωας στο βιβλίο.

Όποιος δεν έχει διαβάσει τα βιβλία του Χάρι Πότερ (ή δεν έχει δει τις ταινίες) θα δυσκολευτεί πολύ να παρακολουθήσει τα όσα διαδραματίζονται. Οι αναφορές σε γεγονότα των προηγούμενων βιβλίων (κυρίως στα «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» και «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου») είναι πολλές και απαιτούν γνώση του μυθικού σύμπαντος του μικρού μάγου. Ήρωες που μισήσαμε και μετά αγαπήσαμε, όπως ο bigger than life καθηγητής Σνέιπ, άλλοι που δεν καταφέραμε να γνωρίσουμε, όπως οι γονείς του Χάρι, με έναν «μαγικό» τρόπο επανέρχονται και μας συγκινούν (ναι, κατάφερε και πάλι να με συγκινήσει!).

West End Production of the new play Harry Potter and the Cursed Child
West End Production of the new play Harry Potter and the Cursed Child, photo credit Manuel Harlan

Η φιλία, η ανδρεία, η θυσιαστική αγάπη, η απώλεια και το πένθος, η δύσκολη ενηλικίωση επανέρχονται και σε αυτή την όγδοη ιστορία του Χάρι Πότερ πασπαλισμένες με μπόλικη μαγεία και μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Kαι είναι να αναρωτιέσαι:

– «Αfter all this time?»

– «Always!»

Και ο νοών νοείτω.

Για όποιον θέλει να αγοράσει εισιτήρια για την παράσταση:
https://www.harrypottertheplay.com/

Για περισσότερα σχετικά με τον Χάρι Πότερ:
https://www.pottermore.com/

jk-rowling-official-portraitΗ συγγραφέας

Η ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ είναι η συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ. Oι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως έχουν κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 200 χώρες, ενώ έχουν μεταφραστεί σε 74 γλώσσες. Mεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι και το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το Prince of Asturias Award for Concord, το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ασχολείται ενεργά με την φιλανθρωπία.