ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Suburra των Kάρλο Μπονίνι, Τζανκάρλο ντε Κατάλντο

Κολοσσαίο
David Kelliher

«Στο υγρό σκοτάδι της καλοκαιρινής νύχτας, τρεις άντρες περίμεναν μέσα σ’ ένα Fiat Ducato των καραμπινιέρων παρκαρισμένο δίπλα στον Τίβερη. Φορούσαν τις στολές του σώματος αλλά ήταν κακοποιοί. Στη λάθος μεριά της Ρώμης τούς ήξεραν με τα ψευδώνυμα Μπούκας, Λόταρ και Μαντρέικ. Ο Μπούκας κατέβηκε από το φορτηγάκι και πήγε στο ποτάμι. Έβγαλε από την τσέπη του ένα σπασμένο μπισκότο και το άφησε στο παραπέτο. Έκανε ένα-δυο βήματα πίσω κι απόμεινε να χαζεύει έναν γλάρο που έχωνε το ράμφος του μες στα τρίμματα του μπισκότου».

Ένας δικαστής και ένας δημοσιογράφος έγραψαν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με βασική πρωταγωνίστρια μια παρηκμασμένη, διεφθαρμένη και θλιβερή Ρώμη.

Suburra εξώφυλλο βιβλίου
Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη
Εξώφυλλο: Ρεβέκκα Βιτάλ
Eκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Σελ. 553

Βρισκόμαστε στην ιταλική πρωτεύουσα, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η Ρώμη κυβερνάται από τη μαφία και τις «οικογένειές» της. Φυσικά οι διεφθαρμένοι καρδινάλιοι του Βατικανού δε θα μπορούσαν να λείπουν, όπως ούτε και οι πολιτικοί-υπηρέτες της μαφίας και οι δημοσιογράφοι-μαριονέτες, αναλώσιμα πιόνια που χρησιμοποιούνται και καίγονται, όταν πια δεν είναι χρήσιμα. Το σχέδιο της μαφίας είναι η «αναβάθμιση» της Όστια, μιας παραθαλάσσιας περιοχής έξω από τη Ρώμη, μέσω μίας γιγαντιαίας ανάπλασης που θα μετατρέψει την Όστια σε «Ατλάντικ Σίτυ». Τα δισεκατομμύρια και οι περιοχές «ευθύνης» έχουν ήδη διαμοιραστεί, τα προεδρικά διατάγματα είναι σχεδόν έτοιμα προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά ο θάνατος μιας πόρνης στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου δίπλα σε έναν από τους πολιτικούς που εμπλέκονται στο σχέδιο ανάπλασης θα αποτελέσει την απαρχή των εξελίξεων που θα ανατρέψει τα σχέδια πολλών.

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός της μαφίας είναι ο Σαμουράι, ένας νεο-φασίστας, που κατάφερε να «ηρεμήσει» τους δρόμους της πόλης και να συμφιλιώσει τις διαφορετικές ομάδες με τα μέχρι τότε αντικρουόμενα συμφέροντα και να τις πείσει ότι το κοινό συμφέρον βρίσκεται στην ανάπλαση, που θα κάνει δισεκατομμυριούχους τους πάντες. Φυσικά οι δολοφονίες από μικρότερους απατεώνες και συγγενείς των υπαρχηγών των «οικογενειών» δεν θα λείψουν. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες που ρυθμίζονται και συγχωρούνται με «δωράκια», όπως για παράδειγμα τα χρήματα από την πώληση ενός φορτίου ηρωίνης! Τον Σαμουράι συνοδεύουν ναζιστές, φασίστες, εγκληματίες που τρέφονται από τα ψίχουλα που τους πετάει. Όλο αυτό φυσικά πασπαλισμένο με την απαραίτητη «ιδεολογία» για τους αμόρφωτους.

Ρώμη
Photo by Claudio Recanatini

«Εκείνο το βράδυ ήταν τουλάχιστον σαράντα, σχεδόν όλοι νέοι. Παιδιά από τα πέταλα του Ολυμπιακού Σταδίου, χωρισμένοι σε οπαδούς της μιας ή της άλλης ομάδας, αλλά ενωμένοι -αυτό τουλάχιστον τους έκανε να πιστεύουν ο Σαμουράι-σε μια κοινή πίστη. Τα πέταλα. Το μέλλον της Ρώμης. Ο Σαμουράι έτρεφε μεγάλες ελπίδες για τα παιδιά του. Άνθρωποι ταραγμένοι, άνθρωποι που δεν είχαν τίποτα να χάσουν και λυσσούσαν για να τ’ αποκτήσουν όλα. Η ιδεολογία ήταν το δόλωμα, αλλά το σχέδιο προχωρούσε πέρα από κάθε σβησμένη πια ουτοπία. Έπρεπε να φτιαχτεί ένα πυκνό δίχτυ. Έπρεπε να είναι δυνατοί, αποφασισμένοι, ανελέητοι σαν τους αρχαίους πολεμιστές, αλλά και πονηροί σαν αλεπούδες και, όταν χρειαζόντα, εύπλαστοι και τσουχτεροί σαν μέδουσες. Ο καθένας έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ικανότητές του: σκυλιά αδέσποτα και κουστουμαρισμένοι επαγγελματίες. Και όλοι, όλοι θα ήταν πιστοί.»

Απέναντι στο Σαμουράι και τη μαφία θα βρεθεί ο πρώην αγαπημένος «μαθητής» του και νυν αξιωματικός της αστυνομίας, ο Μάρκο Μαλατέστα, που μετά από όσα είδε στη νεαρή του ηλικία, αποφασίζει να «καθαρίσει» τη Ρώμη από τα μαφιόζικα απόβλητά της.

Photo by Allsup

Εμπόριο ναρκωτικών, τζόγος, νυχτερινή ζωή, πολλές δολοφονίες, η εξουσία και μαφία σε σφιχτό, θανάσιμο εναγκαλισμό και μια Ρώμη-φάντασμα του όμορφου εαυτού της και της λαμπρής ιστορίας της, αφού όλη η πόλη έχει πια μετατραπεί σε Κολοσσαίο, που προκαλεί θλίψη στον αναγνώστη αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία αστυνομικά που έχουν μεταφραστεί φέτος στη χώρα μας και αξίζει πραγματικά να διαβαστεί (φανταστείτε έναν πιο σύγχρονο «Νονό» του Mario Puzo).
Να πω, τέλος, ότι το βιβλίο ήταν προφητικό, αφού μετά την έκδοσή του βγήκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο (κάποιες καταστάσεις ήταν ανατριχιαστικά όμοιες!) και οι αρχές συνέλαβαν δεκάδες μαφιόζους και πολιτικούς σε ένα σκάνδαλο που έμεινε στην ιστορία της ιταλικής δικαιοσύνης ως «Mafia capitale».

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή (Netflix) και τη μεγάλη οθόνη, σε αριστουργηματικές και πολυβραβευμένες παραγωγές. Και τα δύο αξίζει να τα δείτε, αφού φυσικά διαβάσετε πρώτα το βιβλίο, που, όπως σε όλες (σχεδόν) τις περιπτώσεις, είναι σαφώς καλύτερο.

Ρώμη οδός
Photo by Proust & Kraken

 

carlo boniniOι συγγραφείς

O Κάρλο Μπονίνι γεννήθηκε το 1967 στη Ρώμη. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος της La Repubblica. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Γκουαντάναμο (Καστανιώτης)

 

Giancarlo_De_CataldoO Τζανκάρλο ντε Κατάλντο γεννήθηκε το 1956 στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας και ζει τη Ρώμη. Ανώτατος δικαστικός και συγγραφέας, έγινε γνωστός στο ιταλικό κοινό με το βιβλίο του Εγκληματικό μυθιστόρημα (2002), το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί διηγήματά του στις συλλογές διηγημάτων Εγκλήματα (Καστανιώτης) και Δικαστές (Πατάκη).

To trailer της ταινίας

To trailer της σειράς

Έγραψαν για το βιβλίο:

  1. http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=916563
  2. http://www.lifo.gr/articles/book_articles/161787
  3. http://www.elculture.gr/blog/article/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84/
  4. https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/carlo-bonini/suburra/
  5. https://crimefictionlover.com/2017/08/suburra/