ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Καλοκαίρι 2022 (ΙΙ)

Photo by Dan Asaki on Unsplash
Photo by Dan Asaki on Unsplash

Το δεύτερο μέρος του καλοκαιρινού μας αφιερώματος είναι εδώ και όπως θα δείτε είναι εξαιρετικά πλούσιο. Η επιλογή έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στα βιβλία του προηγούμενου αφιερώματος: το κάθε ένα από αυτά, για έναν ή περισσότερους λόγους, μου τράβηξε την προσοχή. Κολυμπήστε στις σελίδες τους και πείτε μου εντυπώσεις, όταν με το καλό τα διαβάσετε!

Είναι ένα εξώφυλλο που το βλέπεις και θες να βουτήξεις μέσα του. Οι κριτικές από το εξωτερικό είναι εξαιρετικές και η συγγραφέας μάς έχει ήδη δώσει καλά δείγματα με το “Οι εφτά σύζυγοι της Έμιλι Χιούγκο”. Κυκλοφορεί αρχές Αυγούστου. Δε θα μπει σε αποσκευή γιατί θα είμαι ήδη στο νησί. Θα το πάρω από κει!

Αγαπημένη Agatha με καλοκαιρινά εγκλήματα. Για τους λάτρεις αλλά και για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις ικανότητες της κορυφαίας στο είδος.

Να ένα δυστοπικό διαμαντάκι (με υπέροχο εξώφυλλο) που έχει ενθουσιάσει όσους το έχουν διαβάσει. Θεωρώ την Ούρσουλα Φώσκολου μία από τις καλύτερες νέες φωνές και φυσικά το βιβλίο της θα ταξιδέψει μαζί μου.

Η ιστορία μιας αστικής οικογένειας και η σύγχρονη ιστορία της χώρας με σταθμούς στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη.

Ένα βιβλίο που συζητήθηκε πολύ στην Ιταλία και ήταν στην τελική λίστα για το σπουδαίο βραβείο Strega. Μια φτωχή οικογένεια με τέσσερα παιδιά που προσπαθεί να επιβιώσει και να αλλάξει “πίστα” μέσω της μικρής, ταλαντούχας Γκάια (Γαία δηλαδή). Η μοναξιά, ο έρωτας η διαφορετικότητα και η κοινωνική τάξη είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το σπουδαίο όπως λένε αυτό βιβλίο. Έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκάδες χώρες.

Νέο βιβλίο από τον σπουδαιότερο εν ζωή Έλληνα συγγραφέα. Τι άλλο;

Δεκαετία του είκοσι. Τέσσερις Αγγλίδες αφήνουν το σκοτεινό Λονδίνο και νοικιάζουν ένα κάστρο στην Ιταλία για να περάσουν τις ανοιξιάτικες διακοπές τους. Ένα μυθιστόρημα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Μεθυστικό και απολύτως αισιόδοξο το χαρακτήρισαν.

Χαίρομαι τόσο όταν οι εκδότες κρατάνε τα πρωτότυπα εξώφυλλα, όταν αυτά είναι καταπληκτικά. Ο Άρης και ο Δάντης γνωρίζονται και γνωρίζουν τον κόσμο και τα μυστήριά του. Είναι ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω στο πρωτότυπο και χαίρομαι ιδιαίτερα που μεταφράστηκε. Η δύναμη της φιλίας δοσμένη με απαράμιλλο τρόπο μέσα από τους δύο αυτούς έφηβους που ενάντια σε όλες τις πιθανότητες γίνονται φίλοι και αγαπιούνται βαθιά.

Ένα ακόμα βιβλίο που ανακάλυψα σε ένα βιβλιοπωλείο και για το οποίο δεν είχα ακούσει τίποτα. Άνοιξα τις σελίδες του τυχαία (γνωστός και πάντα πετυχημένος τρόπος επιλογής) διάβασα μια παράγραφο και το πήρα αμέσως. Ένα ερωτικό τρίγωνο που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.

Ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά μυθιστορήματα επιτέλους εκδόθηκε στη χώρα μας. H τοιχογραφία μιας εποχής από έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα εξής έξι αυτόνομα έργα: «Εντός των τειχών», «Τα χρυσά γυαλιά», «Ο κήπος των Φίντσι-Κοντίνι», «Πίσω από την πόρτα», «Ο Ερωδιός», «Η μυρωδιά του κομμένου χόρτου» στα οποία εξετάζεται η περιθωριοποίηση των Εβραίων και τον ομοφυλόφιλων μέσα από την ιστορία τριών γενεών. Ξεκινάει στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώνεται δύο δεκαετίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Από τις πιο σπουδαίες εκδόσεις για φέτος. Πρόκειται για έπος.

Τα βιβλία του Εrri De Luca είναι μικρά διαμαντάκια. Ένας ορειβάτης που είχε φυλακιστεί για τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστική οργάνωση συναντιέται σε ένα ορειβατικό μονοπάτι με έναν παλιό συναγωνιστή του, που είναι και ο καταδότης του. Στην πορεία ο καταδότης ανασύρεται νεκρός και ο πρώην φυλακισμένος προσπαθεί να αποδείξει στον ανακριτή την αθωότητά του!

Όταν η Όλγκα Τοκάρτσουκ γράφει ιστορία μυστηρίου και αγωνίας με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο απλά βρίσκεις χώρο για να το βάλεις στις αποσκευές σου. Μια εκκεντρική αστρολόγος που προτιμά τα ζώα από τους ανθρώπους είναι η ηρωίδα που καλείται να λύσει το μυστήριο των πολλών πτωμάτων της Κοιλάδας του Κλότζκο.

Να μια απολύτως πρωτότυπη αυτοβιογραφία μέσω των βιβλίων. Ο διάσημος ψυχαναλυτής Μάσιμο Ρεκαλκάτι μάς μιλάει για τα βιβλία που τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν ως ψυχαναλυτή, ως άνθρωπο και ως στοχαστή. “Δεν είμαστε άραγε όλοι μας φτιαγμένοι και από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει;” αναρωτιέται ο συγγραφέας και όλοι εμείς που αγαπάμε τα βιβλία συμφωνούμε φυσικά.

Ο Πρέσσφιλντ έχει πλέον ταυτιστεί με το σύγχρονο, καλό ιστορικό μυθιστόρημα. Βρισκόμαστε στα χρόνια του Χριστού και του Αποστόλου Παύλου και μόνο ανυπόμονοι μπορούμε να είμαστε για να ξενυχτήσουμε στις σελίδες του “Μισθοφόρου” και να ταξιδέψουμε στην εποχή εκείνη με τον μοναδικό τρόπο του Πρέσσφιλντ.

Ένα παιδί πρέπει να σώσει τον κόσμο ή μάλλον τους δύο κόσμους, τον δικό μας και έναν άλλο παράλληλο. Όταν ο King και ο Straub ενώνονται δημιουργούν καταπληκτικά πράγματα, όπως (λένε) ότι είναι και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα φαντασίας (και λιγότερο τρόμου).

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε φέτος στον Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (το γράφω για να το μάθω) και φυσικά θα το διαβάσουμε, για να δούμε τους λόγους που έκαναν την επιτροπή να τον βραβεύσει. Καταπληκτικό εξώφυλλο που μαγνητίζει.

Είναι ο συγγραφέας του “Οι έξι μέρες του Κόνδορα” που όποιος δεν το έχει διαβάσει (ή δει την καταπληκτική ταινία με τον Ρέντφορντ) πρέπει να σπεύσει. Ένα ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο για πράκτορες της CIA που φέρουν ψυχικά τραύματα. Όταν ο ψυχίατρός τους βρίσκετε δολοφονημένος, οι ήρωές μας πιστεύουν πως κάποιος θέλει να τους ενοχοποιήσει και φεύγουν από το νοσοκομείο, για να βρουν την αλήθεια. Φαίνεται καταπληκτικό!

Ήρθε η ώρα να διαβάσω για πρώτη φορά μια συγγραφέα για την οποία ο κόσμος (εκτός Ελλάδος) παραμιλάει. Είμαι πραγματικά περίεργος για τούτο εδώ. Το εξώφυλλο το αγαπάω. Και τον τίτλο για κάποιο λόγο.

Θεωρείται ήδη κλασικό μυθιστόρημα και ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Έχω δει την ομώνυμη ταινία του Spielberg πολύ παλιά και με είχε ενθουσιάσει.

Νομίζω ότι είναι το ιδανικό ανάγνωσμα για τους βιβλιόφιλους. Το γεγονός ότι ξεκινάει με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κω, ήταν αρκετό για να με κάνει να το περιλάβω στο καλοκαιρινό αφιέρωμα.

Όταν πηγαίνεις στα βιβλιοπωλεία ανακαλύπτεις βιβλία για τα οποία δεν έχεις ακούσει τίποτα και αυτό δίνει πάντα μεγάλη χαρά. Ένα έγκλημα και η εξιχνίασή του μέσα από κασέτες, στις οποίες ο δολοφονημένος έχει καταγράψει πράγματα για τη ζωή του. Το έχουν εκθειάσει αν και λένε ότι είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Γκενασιά! Η συνέχεια της Λέσχης των αθεράπευτα αισιόδοξων είναι γεγονός. Όποιος έχει διαβάσει το πρώτο αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται. Όποιος δεν…καλό θα είναι να αγοράσει και το πρώτο και να τα πάρει και τα δύο μαζί του όπου πάει.

“I see dead people” στην Κρήτη (ή μάλλον “Βλέπω ένα νεκρό κοπέλι”). Ένα παιδί βλέπει νεκρούς οι οποίοι του αποκαλύπτουν πώς πέθαναν αλλά και πράγματα για τη ζωή τους. Διάβασα δυο τρεις σκόρπιες σελίδες και η γραφή με συνεπήρε. Βαλίτσα!

Οι Ωραίες Κοιμωμένες σε ένα πολύ καλό graphic novel για όσους προτιμούν αυτό το είδος από το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί επίσης από τον Κλειδάριθμο.

Θαλασσινή ιστορία τρόμου για δύο ψαράδες, τις απώλειές τους και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για να ξανακερδίσουν όσα έχασαν. Το εξώφυλλο είναι εξαιρετικό.

Iστορικό μυθιστόρημα για την Εσθονία του 17ου αιώνα και βραβευμένο με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατροί, αλχημιστές, θεολόγοι και μια χώρα για τη μεσαιωνική ιστορία της οποίας δεν έχουμε ιδέα.

Η Ευτυχία Γιαννάκη ανήκει πια στα must του καλοκαιριού. Ένα ακόμα βιβλίο του αστυνόμου Κόκκινου και μια αρχή που δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε κάνει να το αγοράσεις “Ξέρω ποιος σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή”.

Έχω πει ότι αγαπάω τον Ξανθούλη και ανυπομονώ για κάθε του βιβλίο. Ένα χωριό ξεχασμένο από το χρόνο, ο Πετρόκαμπος, και ένας πάμπλουτος πρώην κάτοικός του που μεγαλούργησε στο εξωτερικό ως πορνοστάρ, ο οποίος αφήνει όλη του την περιουσία στο χωριό του με μία προϋπόθεση: να δημιουργηθεί ένα μουσείο στο όνομά του με τις καλλιτεχνικές του επιδόσεις. Θέλετε κάτι άλλο για να πειστείτε;

Οι δύο από τις τρεις ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται στη Ρόδο και τη Λέρο, πράγμα φυσικά αρκετό για να τραβήξει την προσοχή ενός Κώου! Όσοι το διάβασαν λένε ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σύγχρονα δείγματα pulp λογοτεχνίας. Μακάρι, γιατί υπάρχει τεράστιο κενό στη λογοτεχνική σκηνή της χώρας μας, που μένει να καλυφθεί.

Χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο δείγμα της λογοτεχνίας του απόκρυφου της Ιαπωνίας. Στοιχειά και δαίμονες, όνειρα και φαντασίες μπλέκονται με τον δικό μας κόσμο σε αυτές τις εννέα μαγευτικές ιστορίες μυστηρίου. Τον τίτλο, που αποτελεί στην πραγματικότητα μετάφραση του “Ουγκέτσου Μονογκατάρι”, όπως και το εξώφυλλο, τα ερωτεύεσαι.

Καλό καλοκαίρι!