ΑΦΙΕΡΩΜΑ

5 χρόνια Proust & Kraken

dog santa
Photo by Rhaul V Alva

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που δημιουργήσαμε το Proust & Kraken! Μέσα σε αυτά τα χρόνια προτείναμε βιβλία και δικά μας εξώφυλλα, φιλοξενήσαμε συγγραφείς, ανοίξαμε διάλογο με τους αναγνώστες και γενικά κάναμε ό,τι μας ευχαριστούσε με γνώμονα πάντα την αγάπη για τα βιβλία. Στην εποχή των social media και της χρυσής εποχής της τηλεόρασης πολλά blogs για τη λογοτεχνία έκλεισαν. Σε πείσμα των καιρών, επιμένουμε δυναμικά να κρατήσουμε το Proust & Kraken για όλους εκείνους που λατρεύουν τα βιβλία.

Στη φετινή μας λίστα, όπως πάντα, προτείνουμε στους αναγνώστες μας υπέροχα βιβλία από αξιόλογους συγγραφείς. Ευχόμαστε ο καθένας από σας να βρει το βιβλίο που θα τον μαγέψει και θα του κρατήσει συντροφιά στις φετινές γιορτές. Να έχετε όλοι μια καλή χρονιά. Χρόνια πολλά και όμορφα με υγεία και αισιοδοξία για τη νέα δεκαετία που σε λίγες μέρες ξεκινάει.

1. Ένα άλογο μπαίνει σε ένα μπαρ του Νταβίντ Γκρόσμαν (Ψυχογιός)

Το βιβλίο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτο στη λίστα μας. Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς είναι ο Νταβίντ Γκρόσμαν και εδώ μας χαρίζει το καλύτερο βιβλίο του. Γλυκόπικρος και συγκλονιστικός είναι ο σαρωτικός αυτός μονόλογος που αποτελεί στην πραγματικότητα μια παράσταση από μια stand-up comedy του ήρωα και του δίνει την αφορμή να εξιστορήσει γεγονότα της ζωής του που τον έχουν σημαδέψει. Να πούμε επίσης ότι βραβεύτηκε με το Διεθνές Booker. Το εξώφυλλο είναι αριστουργηματικό! Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε και να χαρίσετε!

2. Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙ, Η κεχριμπαρένια έρημος της Ιωάννας Μπουραζοπούλου (Kαστανιώτης)

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας της αγαπημένης μας Ιωάννας Μπουραζοπούλου είναι ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Είναι από αυτά τα βιβλία που παρατάς ό,τι διαβάζεις για να το ξεκινήσεις. Μια φίλη μου είπε το κορυφαίο: το πρόβλημα με τα βιβλία της Μπουραζοπούλου είναι ότι κάποτε τελειώνουν! Αγαπάμε την Μπουραζοπούλου και τη λογοτεχνία της και αφήνουμε τον εαυτό μας να μαγευτεί για άλλη μια φορά από τον Δράκο της!

3. Η σκιά του ευνούχου του Jaume Cabré (Πόλις)

«Έπειτα από πάρα πολύ καιρό, καθισμένος μπροστά στα μαύρα μάτια και την τέλεια επιδερμίδα της Ζούλια, αναρωτήθηκα πότε ακριβώς άρχισε να ραγίζει η ζωή μου». Πριν το Confiteor και τις Φωνές του ποταμό Παμάνο ο Cabré έγραψε το πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο αυτό βιβλίο που η δομή του ακολουθεί τη δομή του έργου του Άλμπαν Μπεργκ Κονσέρτο για βιολί «στη μνήμη ενός αγγέλου», που μας θυμίζει για άλλη μια φορά γιατί αυτός ο συγγραφέας είναι από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Ευρώπης. Το εξώφυλλο υπέροχο!

4. Καλή κοινωνία του Amor Towles (Διόπτρα)

Από τον αγαπημένο μας Τζέντλεμαν στη Μόσχα ο Towles μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη το 1937 και στην καλή της κοινωνία. Η Μεγάλη Ύφεση, η μητρόπολη του κόσμου, ο έρωτας και η νεότητα, η νοσταλγία είναι τα βασικά συστατικά ενός απόλυτα ατμοσφαιρικού βιβλίου που θα σας καθηλώσει.

5. Έλα να με βρεις του André Aciman (Μεταίχμιο)

Η συνέχεια του εκπληκτικού μυθιστορήματος Nα με φωνάζεις με τ’ όνομά σου είναι γεγονός. Παρακολουθούμε ξανά τις ζωές του Έλιο και του Όλιβερ μέσα από την μαγική πένα του εξαιρετικού Aciman. Φλωρεντία και Παρίσι, έρωτας και συγκίνηση και ένας ακόμα πρωταγωνιστής, ο πατέρας του Έλιο να κλέβει (για μια ακόμα φορά) την παράσταση. Υπέροχο!

6. Οι τελευταίες μέρες της νύχτας του Graham Moore (Κλειδάριθμος)

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, τον «πόλεμο» μεταξύ του Έντισον και του Γουέστινγκχάουζ για το ποιος εφηύρε πρώτος τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και ποιος έχει το δικαίωμα να ηλεκτροδοτήσει τη χώρα, είναι το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα του Moore, στο οποίο περιγράφεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δίκες της ιστορίας. Must-read!

7. To όνομά μου είναι Λούσυ Μπάρτον της Elizabeth Strout (Άγρα)

Η σχέση μητέρας και κόρης μέσα από την αφήγηση της Λούσυ Μπάρτον και της μητέρας της κατά τη διάρκεια της παραμονής της πρώτης στο νοσοκομείο αποδίδεται έξοχα στο βραβευμένο αυτό βιβλίο με το υπέροχο εξώφυλλο. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους, η αγάπη και η μοναξιά, οι αναμνήσεις που μας στιγματίζουν είναι τα κεντρικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται η Strout σε ένα βιβλίο που λάτρεψαν αναγνώστες και κριτικοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

8. Άλμα του Χρήστου Χρυσόπουλου (Νεφέλη)

Έξι έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο και ένα μωρό, η Άλμα, που αλλάζει τη ζωή τους σε ένα πρωτότυπο λυρικό και τρυφερό μυθιστόρημα που θα θυμάστε για καιρό.

«Η Άλμα ζει επειδή την τρέφουν με την αγάπη τους και εκείνη τους επιστρέφει περισσότερη ζωή σε μια σχέση συμβιωτική, επειδή γίνεται η φωνή για όλες εκείνες τις λέξεις που κανείς δεν τους είπε ως τώρα. Η Άλμα τους θεραπεύει. Όσα χρωστούσαν τα χείλη που πλέον χάθηκαν, τα ξεπληρώνει τώρα για λογαριασμό τους ένα παιδί που κρατούν στην αγκαλιά. Κάθε φορά που καθένας τους την κρατά στα χέρια του, η Άλμα του μιλά με μια φωνή που ενδόμυχα λαχταρά να ακούσει. Είναι το πεπρωμένο της Άλμας. Είναι το πεπρωμένο του παιδιού να απαντά για εκείνους που χάθηκαν».

9. Σπίτι με ονόματα του Colm Tóibín (Ίκαρος)

Ένας συγγραφέας με φανατικό κοινό στη χώρα μας (και δικαίως) καταπιάνεται με την ιστορία του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας παραδίδοντάς μας ένα από τα καλύτερα βιβλία του. Πανέμορφο εξώφυλλο.

10. Οι κορυφές της ζωής του Ρίτσαρντ Πάουερς (Διάπλαση)

Ο Πάουερς είναι ένας από τους καλύτερους συγγραφείς στις ΗΠΑ και νομίζω ότι στη χώρα μας δεν του δώσαμε την προσοχή που αξίζει. Ο Ορφέας (Λιβάνης), ο Ποταμός της μνήμης (Εστία) και ο Καιρός των τραγουδιών μας (Εστία) έχουν εκδοθεί στη χώρα μας αλλά -χωρίς να αντιλαμβάνομαι γιατί- πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Φορτωμένο με το Pulitzer 2019 έρχεται το Οι κορυφές της ζωής που αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία που εκδόθηκαν φέτος.

11. Αγαπημένη της Toni Morrison (Παπαδόπουλος)

Επανεκδόθηκε σε νέα μετάφραση το σπουδαιότερο βιβλίο της μεγάλης Morrison. Ένα βιβλίο που οπωσδήποτε πρέπει να διαβάσει κανείς και που έδωσε το Nobel στην συγγραφέα του. Το εξώφυλλο (όποιος διαβάσει το βιβλίο θα καταλάβει) είναι ευφυές και συγκλονιστικό.

12. Εκεί που ζούμε του Χρήστου Κυθρεώτη (Πατάκης)

Ένα απ’ τα πιο συζητημένα βιβλία που εκδόθηκαν φέτος είναι το Εκεί που ζούμε του Κυθρεώτη. Παρακολουθούμε ένα 24ωρο από τη ζωή ενός δικηγόρου στην Αθήνα, πριν μετακομίσει λόγω κρίσης στο εξωτερικό και εντυπωσιαζόμαστε από την αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα του. Θα σας παρασύρει!

13. Βυζαντινός εσπερινός του Λουίτζι ντε Πασκάλις (Αίολος)

Οι τελευταίες ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από την αφήγηση ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας αποδίδονται συγκλονιστικά σε ένα από πιο δυνατά ιστορικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Γεώργιος Γεμιστός, ο Βησσαρίωνας, η τσαρίνα Σοφία Παλαιολογίνα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μας βυθίζουν στο Βυζάντιο λίγο πριν αλλάξει η ιστορία της ανθρωπότητας από την πτώση του.

14. Το κουαρτέτο του Χάρλεμ του James Baldwin (Πόλις)

Έπος. Ένα σπουδαίο βιβλίο του James Baldwin εκδίδεται στη χώρα μας και δεν θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Μη σας τρομάζει το μέγεθος. Αφεθείτε στη μαγεία ενός τεράστιου συγγραφέα.

15. Το αρχείο των χαμένων παιδιών της Valeria Luiselli (Μεταίχμιο)

Ένα συγκλονιστικό επίτευγμα. Ένα μυθιστόρημα δρόμου που θα σας στοιχειώσει από μια συγγραφέα που ήρθε για να μείνει. Η δομή πρωτότυπη και η ιστορία σκληρή. Το road trip μιας οικογένειας με τα παιδιά της αποτελεί μόνο την αφορμή για να ξεδιπλώσει με το ταλέντο της η Luiselli την μεταναστευτική κρίση και τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους. Γροθιά στο στομάχι και φυσικά must-read.

16. Xαμένο προφίλ του Hugues Pagan (Πόλις)

Μετά από πολύ καιρό διαβάζουμε ένα πραγματικά εξαίσιο νουάρ, που είναι επίσης και η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα. Τονίζω τη λέξει «νουάρ» γιατί πολλά χαρακτηρίζονται ως τέτοια και τα ξεχνάς αμέσως μόλις κλείσεις την τελευταία τους σελίδα (αν φτάσεις μέχρι εκεί). Εδώ μιλάμε για αριστούργημα. Μέγας στυλίστας ο Paga, μας χαρίζει ένα δυνατό βιβλίο που θα θυμάστε για καιρό.

17. Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες της Ντέλια Όουενς (Δώμα)

Γνωστή και βραβευμένη για τα μη-μυθοπλαστικά βιβλία της με θέμα την Αφρική και την άγρια ζωή, η Nτέλια Όουενς κάνει ήδη τη διαφορά με το πρώτο της μυθιστόρημα που σκαρφάλωσε και παρέμεινε για καιρό στην κορυφή της λίστας των New York Times. Με έναυσμα έναν φόνο και τη διαλεύκανσή του ξεκινάει η ιστορία της Κάια, ενός κοριτσιού που εγκαταλείπεται από γονείς και αδέρφια και μεγαλώνει μόνο του στους βάλτους σε ένα ψαροχώρι στη Βόρεια Καρολίνα. Υπέροχο μυθιστόρημα ενηλικίωσης που προκάλεσε αίσθηση όπου κι αν εκδόθηκε. Το μινιμαλιστικό εξώφυλλο υπέροχο.

18. Το ινστιτούτο του Stephen King (Κλειδάριθμος)

Κάθε νέο βιβλίο από τον μετρ αποτελεί εκδοτικό γεγονός. Παιδιά με υπερφυσικές ικανότητες και ένα ινστιτούτο που επιχειρεί να τις αποσπάσει απ’ αυτά. Αγωνία, δράση και ο απαραίτητος τρόμος από τον καλύτερο στο είδος.

19. Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Μαθηματικό μυστήριο και φόνοι στην Αγία Σοφία. Βρισκόμαστε φυσικά στην Κωνσταντινούπολη και είναι τα εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας. Το ημερολόγιο δείχνει 27 Δεκεμβρίου 537. Άλλο ένα απολαυστικό page-turner από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη.

20. Η Λύτρωση της Ίρσας Σιγκουρδαρντότιρ (Μεταίχμιο)

Ένα ανατριχιαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Σιγκουρδαρντότιρ με θέμα αυτή τη φορά τα social media που αποδεικνύει γιατί η συγκεκριμένη συγγραφέας είναι από τις καλύτερες του είδους στη νορδική λογοτεχνία. Ένα σκληρό και αγωνιώδες μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.

Χρόνια πολλά!