GRAPHIC NOVEL

Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο του Soloúp

Soloúp
Soloúp

Ο Συλλέκτης είναι ένα συγκινητικό (σπαρακτικό σε κάποια σημεία) graphic novel για ένα δύσκολο θέμα, αυτό του χωρισμού ενός πατέρα από το παιδί του και μάλιστα με τη βοήθεια του νόμου.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε έξι ιστορίες, τις Πεταλούδες, όπου μια παρέα ηλικιωμένων φίλων συζητάει για συλλέκτες και συλλογές, τον Σουρσουρή, όπου ένας πρόσφυγας μιλάει για το αγαπημένο του καναρίνι και την ικανότητά του να νιώθει και να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των πουλιών, τη Μαύρη τρύπα, όπου μια γιαγιά και η εγγονή της συνομιλούν για τις μικρές και μεγάλες απώλειες που δημιουργούν μαύρες τρύπες στις ψυχές μας, τους Αχώριστους, όπου μαθαίνουμε για την ιστορία μιας φιλίας, που καταστράφηκε απ’ το γινάτι, την Κοκκινοσκουφίτσα, όπου βλέπουμε με άλλη ματιά το ομώνυμο παραμύθι, αλλά και αυτό της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων και τέλος τον Κακό λύκο, όπου τα διάσπαρτα κομμάτια από τις διαφορετικές αφηγηματικές φωνές μπαίνουν στη θέση τους και πλέον μαθαίνουμε από τον ίδιο τον πατέρα – πρωταγωνιστή, τον Συλλέκτη, τί ακριβώς έχει συμβεί, αλλά και τί συλλέγει.

Soloúp
Εκδόσεις Ίκαρος

Όλες οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους. Όλοι οι αφηγητές με κάποιον τρόπο θα μιλήσουν εν τέλει από τη δική τους οπτική για τον Διονύση, τον συλλέκτη της ιστορίας μας και τον αγώνα που δίνει για να δει το παιδί του μετά των χωρισμό με τη γυναίκα του.

Όλες οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους. Όλοι οι αφηγητές με κάποιον τρόπο θα μιλήσουν εν τέλει από τη δική τους οπτική για τον Διονύση, τον συλλέκτη της ιστορίας μας και τον αγώνα που δίνει για να δει το παιδί του μετά των χωρισμό με τη γυναίκα του.

Soloúp
Soloúp

Ο Συλλέκτης με συγκλόνισε. Είναι αδύνατον να βρω άλλη λέξη για να εκφράσω αυτό που ένιωσα διαβάζοντάς το. Σε κάποια σημεία τα δάκρυα δεν με άφησαν να συνεχίσω.

Η απολύτως πρωτότυπη οπτική της ιστορίας, αυτή από την πλευρά του πατέρα, είναι και ένα σχόλιο για την παρωχημένη ελληνική νομοθεσία, που χρήζει επειγόντως τροποποίησης.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Soloúp
Soloúp
Soloúp
Soloúp
Soloúp
Soloúp
Soloúp
Soloúp

Trailer

http://www.soloup.net/?p=2822

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

solupO συγγραφέας:

Πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, τη μελέτη Τα Ελληνικά Κόμικς (Τόπος, 2012) και το graphic novel Αϊβαλί (Κέδρος, 2014), το οποίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Τουρκικά. Επίσης το Αϊβαλί έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 όπως και με το “Coup de Coeur 2016” στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France). 

Το 2015 πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη η έκθεση Αϊβαλί- ένα ταξίδι στο χρόνο (Φεβρουάριος- Μάιος) – η πρώτη στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση για βιβλίο comics που φιλοξενήθηκε σε μουσείο. H έκθεση περιόδευσε συνολικά για πάνω από 400 μέρες σε μουσεία, γκαλερί και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ο Soloúp έχει σχεδιάσει ζωντανά επί σκηνής (live drawing) συνοδεύοντας μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (2017), στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2018) και αλλού. Κατά καιρούς διοργανώνει workshops στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για το σκίτσο (γελοιογραφία – comics / graphic novels) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Μάθετε περισσότερα: 

www.Soloup.net

Έγραψαν για το βιβλίο:

https://www.tovima.gr/printed_post/o-sparagmos-enos-patera/

https://www.bookpress.gr/kritikes/komiks/soloup-ikaros-o-sullektis-perantonakis

https://ikarosbooks.gr/837-o-syllektis.html