ΑΦΙΕΡΩΜΑ

This is Halloween!

Photo by Keo Oran on Unsplash

Λατρεύω τα βιβλία που ανήκουν στις κατηγορίες horror και thriller και χαίρομαι ιδιαίτερα που όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι δίνουν σημασία στο κάποτε περεξηγημένο αυτό είδος. Έχουμε λοιπόν νέες εξαιρετικές εκδόσεις βιβλίων που οπωσδήποτε θέλαμε να δούμε μεταφρασμένα, αλλά παρουσιάζουμε και κάποιες εξαντλημένες με την ελπίδα να εκδοθούν ξανά. Αφορμή για τη σημερινή παρουσίαση το Halloween (ναι είχαμε και στο χωριό μας). Καθήστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, πιείτε κάτι ζεστό και αφεθείτε στις σελίδες των παρακάτω βιβλίων για ώρες. Και επειδή θα ξενυχτήσετε, ξεκινήστε να διαβάζετε από νωρίς.

ΜΕXICAN GOTHIC της Silvia Moreno – Garcia


Μετάφραση Έφη Τσιρώνη
Σχεδίαση και εικονογράφηση εξωφύλλου: Faceout Studio/Tim Green
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Αυτό το βιβλίο φιγουράρει σε κάθε σημαντική λίστα του είδους και αυτό γιατί τα έχει όλα: μια καλά ειπωμένη ιστορία, χαρακτήρες που ζωντανεύουν στις σελίδες του, ατμόσφαιρα μοναδική και αγωνία για την τύχη των πρωταγωνιστριών.

Όπως η πρωταγωνίστρια, η Νοεμί, που πηγαίνει στην έπαυλη της νιόπαντρης ξαδέλφης της για να τη σώσει από τον άντρα της που προσπαθεί, κατά τα λεγόμενα της τελευταίας, να την δηλητηριάσει, έτσι και ο αναγνώστης, καθώς χάνεται στα δωμάτια αυτής της έπαυλης στη μεξικάνικη ύπαιθρο, νιώθει άβολα, φοβάται, και περιμένει από σελίδα σε σελίδα να δει τι κρύβεται σε αυτό το σπίτι και γιατί η ξαδέλφη της Νοεμί δεν μπορεί να ξεφύγει. Γιατί προφανώς το ζήτημα δεν είναι ένας βίαιος και απειλητικός σύζυγος που δεν αφήνει τη γυναίκα του ελεύθερη.

Photo by Ehud Neuhaus on Unsplash

Όσο προχωράει η ανάγνωση, οι σελίδες (και ο αέρας) γίνονται πιο βαριές. Γυρίζοντας τις σελίδες σχεδόν φοβάσαι για το τί θα αντικρύσεις στην επόμενη γωνία του σπιτιού αυτού (και του δικού σου μη σας πω).

Το βιβλίο έλαβε το σημαντικό βραβείο Locus ως το καλύτερο βιβλίο τρόμου, ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Nebula, World Fantasy και Shirley Jackson. Και όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την τεράστια επιτυχία του (σε 23 γλώσσες μεταφράζεται), γυρίζεται σειρά από το Hulu. Διαβάστε το μέρα (ακούστε τι σας λέω)!

ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ της Εmma Stonex


Μετάφραση Iωάννα Ηλιάδη
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Max Ellis
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κaite Tooke
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Όπως μας ενημερώνει η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου, τον Δεκέμβριο του 1900, τρεις φαροφύλακες εξαφανίστηκαν από έναν φάρο στο νησί Έιλαν Μορ των Εξωτερικών Εβρίδων. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από το περιστατικό αυτό για να γράψει το μυθιστόρημα και να δώσει τη δική της λογοτεχνική εξήγηση για το συμβάν, που μέχρι σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Και το κάνει τόσο καλά που το βιβλίο μεταφράζεται σε 25 γλώσσες.

To βιβλίο αποτελεί έναν απολύτως πετυχημένο συνδυασμό διαφορετικών ειδών: whodunnit, horror, ghost story και ψυχολογικό θρίλερ σε συσκευασία ενός. H υγρασία ποτίζει τις σελίδες του βιβλίου, ο αέρας και τα κύματα σχεδόν ακούγονται στις περιγραφές της συγγραφέως και καθώς γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τα μυστικά τους (και είναι πολλά) το βιβλίο μας παρασύρει βαθιά και δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα μέχρι το τέλος.

Photo by Todd Trapani on Unsplash

Όταν το πλοίο με τις προμήθειες φτάνει στον φάρο, οι φαροφύλακες είναι εξαφανισμένοι, η είσοδος του φάρου κλειδωμένη από τη μέσα πλευρά και το τραπέζι στρωμένο. Το ημερολόγιο του φαροφύλακα περιγράφει μια καταιγίδα (παρόλο που καταιγίδα σύμφωνα με το επίσημο δελτίο καιρού δεν υπήρξε ποτέ εκείνη την εβδομάδα) και τα ρολόγια είναι σταματημένα στην ίδια ώρα. Είκοσι χρόνια μετά ένας συγγραφέας επισκέπτεται τις γυναίκες των αγνοουμένων, για να ανακαλύψει την αλήθεια. Πίσω στο 1972 οι φαροφύλακες μας λένε τη δική τους ιστορία μέχρι την ημέρα που εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι λίγο πολύ η υπόθεση αυτού του απολύτως ατμοσφαιρικού βιβλίου που θα σας συναρπάσει.  

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ MALL του Grady Hendrix


Mετάφραση: Kώστας Γερογιάννης
Σχεδιασμός: Andie Reid
Eικονογράφηση: Μichael Rogalski
Φωτογράφηση εξωφύλλου: Christine Ferrara
Εκδόσεις Οξύ

Το σύνηθες ντεκόρ στις ιστορίες φαντασμάτων είναι οι βικτωριανές επαύλεις και γενικά μέρη κάπως απομονωμένα απ’ όλους και απ’ όλα. Εδώ ο συγγραφέας, που προφανώς είχε μεγάλα κέφια, τοποθετεί τη δική του ιστορία σε ένα πολυκατάστημα με είδη σπιτιού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλο το βιβλίο έχει σχεδιαστεί (και στο εσωτερικό του) σα να είναι ο γνωστός κατάλογος του πολύ γνωστού πολυκαταστήματος με είδη σπιτιού. Το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα ένα θρίλερ που θα σας κάνει να περάσετε πολύ καλά.

«Ξημέρωνε. Τα ζόμπι σέρνονταν ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Κατευθύνονταν ομαδικά προς το τεράστιο μπεζ κουτί απέναντι. Σε λίγο θα ζωντάνευαν καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγώσιμων από τα Στάρμπακς, αλλά προς το παρόν παρέμεναν ζωντανοί νεκροί. Οι αιτίες θανάτου τους ήταν ποικίλες: κραιπάλες, εφιάλτες, ολοκληρωτική εξάρτηση από διαδραστικά παιχνίδια στο ίντερνετ, τσακισμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί από ολονυχτίες στην τηλεόραση, μούλικα που δεν σταμάταγαν ποτέ να κλαίνε, γείτονες που έκαναν πάρτι στις τέσσερις το πρωί, ραγισμένες καρδιές, απλήρωτοι λογαριασμοί, χαμένα όνειρα, άρρωστα σκυλιά, θυγατέρες που άρχιζαν την ανεξάρτητη ζωή τους, ηλικιωμένοι και άρρωστοι γονείς, μεταμεσονύχτια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παγωτού.»  

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ του Βram Stoker


Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης
Πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης
Eξώφυλλο: Redoine Amzlan

«3 Μαΐου, Μπίστριτσα – Άφησα το Μόναχο την 1η Μαΐου στις 8:35 μ.μ.  κι έφτασα στη Βιέννη νωρίς το επόμενο πρωί. Κανονικά θα φτάναμε στις 6:46, αλλά το τρένο είχε μία ώρα καθυστέρηση. Η Βουδαπέστη φαίνεται υπέροχη, από μια κλεφτή ματιά που πρόλαβα να της ρίξω από το τρένο και από το λίγο που περπάτησα στους δρόμους της. Φοβήθηκα να απομακρυνθώ πολύ από τον σταθμό, καθώς είχαμε ήδη αργοπορήσει και θα ξεκινούσαμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προγραμματισμένη ώρα. Είχα την αίσθηση πως αφήναμε τη Δύση και μπαίναμε στην Ανατολή: Διασχίσαμε τη δυτικότερη από τις μεγαλοπρεπείς γέφυρες του Δούναβη, που σε αυτό το σημείο εντυπωσιάζει με το πλάτος και το βάθος του, για να οδηγηθούμε στην καρδιά της τουρκικής παράδοσης».

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Δε νομίζω ότι χρειάζονται πολλά λόγια για το κλασικό αριστούργημα του Stoker. Πόσες ταινίες έχει εμπνεύσει (με αυτήν του Copolla να είναι κατ’ εμέ η κορυφαία) και πόσα βιβλία. Πόσοι από εμάς αλήθεια το έχουν διαβάσει; Αξίζει πραγματικά να αφιερώσετε χρόνο. Ένα από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών στο είδος αυτό. Η κλασική ιστορία του δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ, ο οποίος επισκέπτεται στον πύργο του Δράκουλα στα Καρπάθια Όρη, προκειμένου να βοηθήσει τον Κόμη να αποκτήσει ένα οίκημα στο Λονδίνο. Τα υπόλοιπα είναι λογοτεχνική και κινηματογραφική ιστορία.

ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Μετάφραση Έφη Τσιρώνη
Σχεδίαση εξωφύλλου Desert Isle Design
Eικονογράφηση εξωφύλλου Vincent Chong
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Aνθολογία τρόμου με αριστοτεχνικά διηγήματα των Stephen King, Clive Barker, John Ajvide Lindqviste, Edgar Allan Poe, Ramsey Campbell, Jack Ketchum και άλλων κορυφαίων του είδους βρίσκουμε στην επιμελημένη από τον Hans Ake Lilja όμορφη αυτή έκδοση του Κλειδάριθμου (που έχει και τα δικαιώματα των βιβλίων του Stephen King) με υπέροχες εικονογραφήσεις ανά διήγημα.

Διηγήματα που σε στοιχειώνουν και σε καταβυθίζουν στους κόσμους τους, διηγήματα κλασικά και διηγήματα σύγχρονα. Must-read για τους λάτρεις του είδους.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ του Neil Gaiman


Μετάφραση Διονυσία Μαρίνου
Eικονογράφηση Dave MacKean
Εκδόσεις Οξύ

Ένα εξαντλημένο βιβλίο που αναζητούσα από καιρό. Το βρήκα κατά τύχη σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στις καλοκαιρινές μου διακοπές στο νησί μου, την Κω. Η χαρά μου απερίγραπτη.

Βραβευμένο με Locus και Hugo, το βιβλίο αυτό του σπουδαίου Gaiman με υπέροχη εικονογράφηση, είναι μια σκοτεινή παραλλαγή του Βιβλίου της Ζούγκλας του Κίπλινγκ.

Μια νύχτα, ένας άντρας, ονόματι Τζακ, δολοφονεί μια οικογένεια. Το μωρό της οικογένειας επιβιώνει, γιατί καταφέρνει, μπουσουλώντας, και χωρίς να γίνει αντιληπτό, να βγει απ’ το σπίτι και να ανηφορίσει προς ένα νεκροταφείο. Ο Καν (απ’ το «Κανένας» Όουενς), όπως πια θα λέγεται το παιδί, μένει στο νεκροταφείο και την προστασία του αναλαμβάνουν οι μόνιμοι κάτοικοί του, τα…φαντάσματα. Μέχρι την εφηβεία του, οπότε και θα μάθει τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί και το τί πρέπει να κάνει για να βγει από εκεί, θα γνωρίσει πολλούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, νεκρούς και ζωντανούς, με κορυφαίο τον Σίλα, και θα ζήσει καταπληκτικές περιπέτειες. Φυσικά ο άντρας, ονόματι Τζακ, θα συνεχίσει να ψάχνει το αγόρι, για να ολοκληρώσει το έργο του.

Photo by Scott Rodgerson on Unsplash

Ένα βιβλίο για παιδιά όλων των ηλικιών, που μιλάει για την ενηλικίωση, τη ζωή και τον θάνατο με τρυφερότητα και χιούμορ και που ελπίζουμε γρήγορα να ξαναβγεί στα ράφια στην ίδια φροντισμένη έκδοση.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ του Dennis Wheatley


Mετάφραση Αλεξάνδρα Φιάδα
Εξώφυλλο Νίκος Πάνος
Εκδόσεις Εξάντας

Ακούστε τώρα πώς έχουν τα πράγματα μ’ αυτό το βιβλίο.

Κομοτηνή. Δεύτερο έτος Νομικής. Έξω βρέχει, κάνει αφόρητο κρύο (όποιος έχει ζήσει εκεί το ξέρει) και είμαστε στο σπίτι μου όλη η τότε παρέα μαζί, η Κατερίνα, η Φωτούλα και ο Στέλιος. Έχω μόλις διαβάσει το βιβλίο αυτό και τους μιλάω για την ιστορία, διαβάζοντας αποσπάσματα. Έχουμε όλοι κυριολεκτικά τόσο πολύ τρομάξει που αποφασίζουμε να συνοδεύσουμε την Κατερίνα και τη Φωτούλα σπίτια τους. Νομίζω έμεινα στο σπίτι του Στέλιου εκείνο το βράδυ, για να μη μείνω μόνος!

Photo by Gage Walker on Unsplash

Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό όλο αυτό, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω τρομάξει ποτέ τόσο πολύ με βιβλίο. Και νομίζω το ίδιο ισχύει για όλους τους προαναφερόμενους φίλους μου, που το διάβασαν επίσης μετά από εκείνο το βράδυ.

O συγγραφέας του μπορεί να μη μας είναι γνωστός σήμερα αλλά κάποτε μεσουρανούσε. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Υπάρχει ευτυχώς, σε περιορισμένη όμως διαθεσιμότητα, οπότε σπεύσατε.

Photo by Ján Jakub Naništa on Unsplash

Μια καλογραμμένη ιστορία μαύρης μαγείας, που θα σας μείνει αξέχαστη. Ο Δούκας ντε Ρισλώ και ο φίλος του Ρεξ Βαν Ρυν προσπαθούν να σώσουν τον φίλο τους Σάιμον από τους σατανιστές. Η Βαλπουργεία Νύχτα (30 Απριλίου) πλησιάζει και ο χρόνος τελειώνει. Μια συγκλονιστική και απολύτως φρικιαστική περιπέτεια. Ο τίτλος το αδικεί. Έχει γυριστεί και ταινία με τον Κρίστοφερ Λι.