ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Black Literature Matters!

Photo by Prince Akachi on unsplash

Με τα γεγονότα από τη δολοφονία του Φλόιντ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να συγκλονίζουν, ας θυμηθούμε κάποια από τα καλύτερα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας και αξίζει να διαβαστούν, για να κατανοήσουμε με τη βοήθεια της λογοτεχνίας τί ακριβώς συμβαίνει και πώς δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξανασυμβεί.

agapimeni
Μετάφραση: Kατερίνα Σχινά
Εξώφυλλο: Θάνος Κακολύρης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η αγαπημένη της Toni Morrison

Αν κάποιος με ρωτούσε ποια λογοτεχνική φωνή εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Αφροαμερικανών που δεν μπόρεσαν να ακουστούν, θα πω με βεβαιότητα της Toni Morrison και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει πρώτη στη λίστα μου. Στο Proust & Kraken έχω γράψει για την Αγαπημένη και δεν θα πάψω να παρακινώ τους αναγνώστε του blog που δεν το έχουν διαβάσει να το κάνουν. Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση με εξαιρετική μετάφραση από την Κατερίνα Σχινά και ένα εξώφυλλο που συγκλονίζει, απεικονίζοντας με τρεις απλές γραμμές την πλάτη της πρωταγωνίστριας με τις χαρακιές από τις μαστιγώσεις. Πραγματικά είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη και να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί. Είναι ένα αριστούργημα που μας μιλάει για την ιστορία ενός μικρού … φαντάσματος, της Αγαπημένης. Το φινάλε είναι συγκλονιστικό και το ταξίδι μέχρι τις τελευταίες σελίδες χαράσσεται στην ψυχή, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια, όπως ακριβώς τα σημάδια στην πλάτη της πρωταγωνίστριας.

Γράφοντας για να σώσω μια ζωή
Μετάφραση: Aθηνά Δημητριάδου
Εξώφυλλο: Μαρία Τσουμαχίδου
Εκδόσεις Πόλις

Γράφοντας για να σώσω μια ζωή – ο φάκελος Λούις Τιλ του John Edgar W

Ένα δεκατετράχρονο παιδί, ο Αφροαμερικανός Έμετ Τιλ βλέπει ένα λευκό κορίτσι και του σφυρίζει. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο βασανίζεται και δολοφονείται. Οι λευκοί δολοφόνοι του αθωώνονται σε μια δίκη – παρωδία. Κατά τη διάρκεια της δίκης ανασύρεται το φάντασμα του πατέρα του παιδιού που έχει καταδικαστεί για βιασμό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αθωώθηκαν οι δολοφόνοι του μικρού Έμετ, αφού θεώρησαν ότι είναι και αυτός…βιαστής, όπως και ο πατέρας του!
Τα όσα εξωφρενικά διαβάσατε πράγματι συνέβησαν και αυτήν ακριβώς την υπόθεση ανασύρει ο Γουάιντμαν, γράφοντας ένα συγκλονιστικό κείμενο που σε αφήνει άφωνο.

Τραγούδα άταφο πουλί
Μετάφραση: Iωάννα Ηλιάδη
Εξώφυλλο: Θάνος Κακολύρης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τραγούδα άταφο πουλί της Jesmyn Ward

Ένα μυθιστόρημα δρόμου, το ταξίδι μιας οικογένειας στην καρδιά του Μισισιπή. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μαθαίνουμε για τη συγκλονιστική τους ιστορία. Το μυθιστόρημα συνομιλεί με την Αγαπημένη της Μόρισον, αφού τα φαντάσματα επιστρέφουν, για να βρουν εξιλέωση. Το βιβλίο αυτό χάρισε στη νεαρή συγγραφέα το Νational Book Award. Η μετάφραση εξαιρετική και το εξώφυλλο του Θάνου Κακολύρη από τα ωραιότερα που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Αόρατος άνθρωπος
Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου
Εκδόσεις Κέδρος

Αόρατος άνθρωπος του Ραλφ Έλισον

Χαρακτηρίστηκε από τον Φίλιπ Ροθ ως το απόλυτο αφροαμερικανικό μυθιστόρημα. Η ιστορία ενός ανθρώπου που είναι αόρατος λόγω της άρνησης των άλλων να τον δουν, όπως μας λέει ο Έλισον, είναι μια σπουδή στη μαύρη ψυχή που έμεινε στην ιστορία και επηρέασε πολλούς συγγραφείς. Το παράδοξο είναι ότι διαβάζοντας για τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή καταλήγεις να θεωρείς ότι στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, ακόμα και εσύ.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
Μετάφραση: Bικτωρία Τράπαλη
Εξώφυλλο: Άγγελος Αναστασιάδης
Εκδόσεις Βell

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην έχει ακούσει αυτόν τον τίτλο. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου μυθιστορήματα (παρά τον διδακτισμό του). Ένα βιβλίο που εμπνέει και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Αμερικανικός Νότος της δεκαετίας του ’30. Ο Άτικους Φιντς, ένας δικηγόρος που αποζητάει τη δικαιοσύνη πέραν του γράμματος του Νόμου και η εξιστόρηση μιας συγκλονιστικής υπόθεσης από την αξέχαστη μικρή Σκάουτ. Διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται και κάθε φορά έχεις αυτή την όμορφη αίσθηση όταν το κλείνεις ότι θα ξαναγυρίσεις σε αυτό. Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης μ’ αρέσει πολύ.

Το κουαρτέτο του Χάρλεμ
Μετάφραση: Χρήστος Οικονόμου
Εξώφυλλο: Μαρία Τσουμαχίδου
Εκδόσεις Πόλις

Το κουαρτέτο του Χάρλεμ του James Baldwin

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πέρυσι είναι το εκπληκτικό Κουαρτέτο του Χάρλεμ του σπουδαίου Baldwin. Το σύνολο του έργου του εκδίδεται από τις Εκδόσεις Πόλις σε εξαιρετικές μεταφράσεις και εκδόσεις. Εν προκειμένω διαβάζουμε για τη ιστορία τεσσάρων νέων μαύρων μουσικών, ένας εκ των οποίων θα βρεθεί τριάντα χρόνια μετά νεκρός. Ο αδελφός του ο Χαλ θα προσπαθήσει να γεμίσει τα κενά και εμείς θα μαγευτούμε από τη μαγική λογοτεχνία του Baldwin. Από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και από την Αφρική στον Αμερικανικό Νότο. Ένα βιβλίο γεμάτο γκόσπελ μουσική. Ένα βιβλίο για τον ρατσισμό λόγω χρώματος και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, που ο ίδιος ο Baldwin τον βίωσε από πρώτο χέρι γιατί ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Και τί όμορφο εξώφυλλο! Must-read!

Υπόγειος Σιδηρόδρομος
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Εξώφυλλο: Oliver Munday
Εκδόσεις Ψυχογιός

Υπόγειος Σιδηρόδρομος του Κόλσον Γουάιτχεντ

Ο Κόλσον Γουάιτχεντ κέρδισε το Pulitzer δύο φορές: για τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο και για τα Παιδιά του Νίκελ, που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Για τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο μάλιστα κέρδισε και το National Book Award. Έχω γράψει και στο blog για το βιβλίο αυτό και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα. O υπόγειος σιδηρόδρομος ήταν ένα μυστικό δίκτυο μεταφοράς σκλάβων στον ελεύθερο Βορά από το Νότο κατά τον 19ο αιώνα. Ο Γουάιτχεντ μετέφερε στο βιβλίο του το αληθινό αυτό δίκτυο κάτω από τη γη με μία δυνατή ιστορία. Ένα σημαντικό βιβλίο από έναν σπουδαίο συγγραφέα που όπως φαίνεται έχει να μας δώσει ακόμα πολλά.

Η Ετυμηγορία
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εξώφυλλο: Ειρήνη Παλιούρα
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Η Ετυμηγορία του John Grisham

Ήμουν ήδη φοιτητής Νομικής όταν διάβασα πρώτη φορά Grisham και δεν ήταν η Ετυμηγορία. Ήταν το The Client. Θυμάμαι ότι ξενύχτισα. Ο Grisham είναι με διαφορά ο καλύτερος συγγραφέας δικαστικών θρίλερ (πάνω από 300 εκατομμύρια βιβλία σε όλο τον κόσμο). Κανείς κατ’ εμέ μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να τον ξεπεράσει στην κατηγορία αυτή. Η Ετυμηγορία είναι το πρώτο του βιβλίο. Και τί βιβλίο! Βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες μιας ρατσιστικής Αμερικής. Μία υπόθεση ρατσιστικής βίας που θα σας συγκλονίσει και θα σας αφήσει ξάγρυπνους. Και η ταινία εξαιρετική.